Yalvaç Belediye Meclisini kriz yaratacak konular bekliyor Yalvaç Belediye Meclisini kriz yaratacak konular bekliyor

Üzüm üreticisi Süleyman Yurtseven, bu yıl bağlarında verimin oldukça iyi olduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Kuyucak Köyünde Bağcılığı Geliştirme Projesi," 2021 yılında Kuyucak Köyü'nde önemli bir dönüşüme öncülük etti. Bu projenin bir parçası olarak, 1103 P asma anaçları ve farklı üzüm çeşitleri olan Erkenci, Orta ve Geçci Prima, Michele Palieri ve Royal fidanları köyde dağıtıldı. Proje, ekonomik değerini yitiren bağ alanlarını yenileyerek üreticilere umut verdi.

Yalvaç genelinde 15 bin dekarlık arazide Alphonse Lavelle, Michele Palieri, Royal, Black Magic, Büzgülü ve Demre gibi farklı üzüm çeşitleriyle üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Ancak, 2022 TÜİK verilerine göre, Isparta genelinde 36 bin 529 dekarlık alanda 46 bin 113 ton üzüm üretildi. Bu üzümlerin yüzde 64'ü sofralık, yüzde 36'sı ise kurutmalık olarak değerlendirildi. Bu yıl ilkbaharda Isparta İl Merkezi ve Senirkent İlçesi'nde yaşanan don olayı nedeniyle verim kaybı bekleniyor.

Yine de, Kuyucak Köyü'nde gerçekleştirilen projeler ve üreticilerin çabaları, üzüm üretiminde olumlu bir dönüşüme işaret etmektedir. Verimli hasadın devam etmesi beklenirken, tarım projelerinin üreticiyi memnun ettiği bir kez daha görüldü.