Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 100 milyon adetle sınırlı olarak basılan bu madeni 5 liralar, özellikle para üstü verme işlemlerinde karışıklıklara yol açıyor. Bazı vatandaşlar, bu madeni parayı yanlışlıkla 1 lira sanarak kabul ediyor. Bu durum, esnafların para üstü verirken "Aman ha yanlış anlama, bu 5 lira!" uyarısını yapmalarına neden oluyor.

SDÜ Genel Sekreteri Değişti SDÜ Genel Sekreteri Değişti

Madeni 5 liraların ne zaman basıldığına dair Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Cumhuriyetin 100. yılı anısına 28 Mayıs 1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanun uyarınca 100 milyon adetle sınırlı olarak basıldığı belirtiliyor. Bu madeni 5 liralar, bakır, nikel ve çinko karışımıyla üretilmiş olup çapları 28,15 mm, kalınlıkları 1,70 mm ve ağırlıkları 8,25 gramdır. Kenarları tırtıllı olan bu paralarda, dış halkada sekiz köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmıştır. Halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldız, ortada ise Türkiye yüzyılı logosu yer alırken, paraların solunda "5" rakamı, altında "TÜRK LİRASI" yazısı ve yazının altında ise "2023" bulunmaktadır.

Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak basılan bu madeni 5 Türk Lirası'nın kalıcılığına ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan detaylara göre, toplamda 100 milyon adet basıldığı ve piyasaya sürüldüğü belirtilmektedir. Bu madeni paraların piyasadaki hacmi 500 milyon lira olup, bir defaya mahsus olarak basılmış ve tedavüle girmiştir