Gençlere göre, bu azalmanın ana sebepleri arasında bir istihdam olanaklarının sınırlı olması, İkincisi  evlenememe sorunları öne çıkıyor. Gençler ekonomik faktörlerin yanı sıra hiç belirtilmeyen başka bir durumdan dolayı köyden kente göç olduğunu belirtti.

Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı köylerde en düşük nüfusa sahip olan Gökçe Ali Köyü, sadece 94 kişiden oluşuyor. Sütçüler ilçesinde en düşük nüfusa sahip köy ise 30 kişi ile Çukurca, ardından 65 kişi ile Darıbükü Köyü olarak kaydediliyor. Eğirdir ilçesinde ise en düşük nüfus Havutlu Köyü (35 kişi), en yüksek nüfus ise Barla Köyü 1002 kişidir.

Bedelli Askerlik Ücretlerine Temmuz Zammı Geliyor Bedelli Askerlik Ücretlerine Temmuz Zammı Geliyor

Gençlere yöneltilen sorulara göre, köy nüfuslarındaki azalmanın başlıca nedeni olarak istihdam olanaklarının kısıtlı olması gösteriliyor. Gençler, çiftçilikle uğraşan köylülerin istedikleri geliri elde edemediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, köylerde yapılan işlerin ağırlığı nedeniyle, kadınlar ve erkeklerin bu işleri yapmaktan kaçındığı belirtiliyor.

HAYVANCILIKLA UĞRAŞILMASI GENÇLERE GÖRE EVLENEMEME SEBEBİ

İkinci önemli sebep olarak ise gençlerin şaşırtıcı bir şekilde evlilik sorunlarına dikkat çekiliyor. Köyde yaşayan pek çok kadın ve erkeğin, köyde yapılabilecek işleri yapmaktan kaçındığı, bu nedenle gençlerin evlenmekte zorlandığı ifade ediliyor. Erkeklerin çiftçilikten yeterli gelir elde edememesi ve kadınların köyde yapılan işlerin ağırlığından rahatsız olmasından dolayı olduğu, bir de köyde yaşayan kadınların hayvancılık mesleğiyle uğraşan erkeklerle evlenmek istememesi olarak belirtildi.

Hüyüklü Kasabası'nda yaşayan bir genç, "Çiftçilikten para kazanamıyoruz. Şimdiki kızlar hayvancılıkla uğraşan gençlerle evlenmek istemiyor. Gerek hayvana bakımın zor olması gerekse de çileli olmasından dolayı. Diğer köylerdeki gençler de aynı sorun yaşıyor. Bu yüzden istihdam sağlayabilecek büyük şehirlerde yaşamak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Haber/ Ali Rıza Cesur