Osman Sınav'ın Acı Günü Osman Sınav'ın Acı Günü

ISPARTA’NIN 26 YIL SONRA CANLANDIRILAN TABUTU

Saygıdeğer okuyucular,  biz Türklerin (söz yerinde ise) bir eksikliğimizi hatırlatarak yazıma başlamak istiyorum.

Yüzlerce hasletimizin (İyi Huy) yanında birkaç eksikliğimizin bir kusur olduğunu söylemek yerinde olur mu, bilemem. Hele tarihimizi öğrenmekte çekimser davranıyoruz.

Söz konusu biz Türklerin kusuru: Geçmişi çabuk unutmak, ders almamak diye söyleyebiliriz. Türklüğümüzün, Müslümanlığımızın çok iyi, başka toplumlarda bulunmayan yüzlerce hasletlerimiz bizi dünyada saygın kılmakta. Birkaç yanlışlığımızı da bilmek yerinde olur diye düşünüyorum.

Hani sözümü şuraya bağlamak istiyorum.

2017’ de Çin Şanghay şehrinin Dünyaca tanınan Antik Çin Sanatı Müzesini Şanghay’da görevli Ticaret temsilcisi Fehmi beyle gezintimiz yarım günümüzü almıştı. Çin’e komşu olarak tarihi süreçlerde kurulmuş Türk devletlerinin kültürel eserlerinin sergilendiği kat’ a geldiğimizde ilginç bir söz sizi karşılıyor, Türk olarak içinizi ısıtıyor.

Türk uygarlıklarının eserlerinin sergilendiği bölümün duvarlarının alınlıklarını boydan boya kapsayan yazı bizleri gururlandırdı. Batı Türk Hun İmparatoru Atilla’ nın bir sözü Anadolu Türk lehçesiyle yazılmış.

Geçmişimizdeki olaylardan ders alarak, önümüzü görmeliyiz anlamında bir güzel söz. Batı Türk Hun İmparatoru Atilla, Mete Han'ın 19. kuşaktan torunu, Hun Devleti'nin kurucularından Muncuk Han’ın oğlu olduğunu hatırlatalım.

 “Geçmişinizi unutmadan hatırlayıp geleceğimizi geçmişin gücü üzerine kurmalıyız.”

Çince yazılışının yanında, Anadolu lehçesiyle yazılmış olması nedeniyle elin ülkesinin müzesinde okuduğunuzda göğsünüz kabarıyor.

Hani diyeceğim odur: 26 Yıl atıl kalan, enkaz biçiminde yatan, Isparta halkının geleceğini, ticaretini, turizmini 26 yıl gerileten ITKM’ nin durumundan hepimiz ders almalıyız. İşte Batı Türk Hun İmparatoru Atilla’nın sözüyle örtüşen görüntü.

Belediye Başkanı Başdeğirmen’ in adlandırmasıyla: “Isparta şehrinin tam ortasında ölü tabutu gibi” duran (ITKM) ya da yeni ismiyle Meydan AVM’ nin başına gelenleri bir şöyle geçmişi düşünerek bir hatırlayalım.

Kaç belediye başkanı gelmiş, bir türlü çözemedikleri problemi Şükrü Başdeğirmen’ in her şeye rağmen çözmesi bir başarı, takdir unsuru değil mi?

Neden Belediye Başkan adayları Meydan AVM’ nin düğümünün 26 yıl sonra çözülüş başarı öyküsünden bahsetmezler ki!

İşte Batı Türk Hun İmparatoru Atilla’nın sözünü hatırlayıp; sorumlu oldukları halkının problemlerini sürüncemede bırakmak yerine geçmişten ders çıkarıp insanımızı aşından, işinden, geleceğinden, sosyal yaşamından yoksun bırakan yöneticilerin notunu zamanında veremezsek; daha nice yılların altında geleceğimiz yok olup gider.

Bunca 26 yıllık ticari, istihdam kaybı insanımızın aşı-işi için bir 26 yıllık kaybın günahını veya nobalını  (merhum başkan hariç)  diğer ü dönemin sayın başkanı bu seçim arifesinde vatandaşına mutlaka bir şeyler demeliler. 26 Yıllık gecikmenin hikâyesini seçmenine anlatırlarsa 26 yıllık belediyemizi zarar ettirmenin hatasını halkımız affeder.

Ya da: Bu işi 26 yıldan sonra başarıyla sonuçlandıran Başkan Başdeğirmen’ e: “Biz bu işi halletme becerisi üç dönem gösteremedik. Siz başardınız” diyebilirlerse o da bir büyük inceliktir. ITKM’ yi 26 yıl ölü bırakan gerek merhum Başkan’ a, gerekse diğer başkanlara bir şey deme gücüm yok.

Ölünün yeniden hayata döndürülmesi gibi yeni adıyla Isparta Meydan AVM’ yi devreye sokan Başkan Başdeğirmen’ in de sandıkta notunu, 26 Yıl atıl duruma getirenlerin de sandıkta notunu veya karnesini 31 Mart yerel seçimlerde saygıdeğer Isparta seçmeni elbette verecektir. Bayram AYGÜN/ 2024 -Isparta