Davraz Dağı Kültür- Turizm ve Gelişim Bölgesi, sadece kayak merkezi ile değil ‘yüksek rakımlı kamp ve sporcu eğitimi’ fırsatları ile de ön plana çıkıyor. Türkiye’nin 122 Önemli Bitki Alanı (ÖBA)’ndan biri olan Davraz’da dağcılık, kaya tırmanışı, yamaç paraşütü sporları da yapılabiliyor.

ANADOLU LEOPARI: Davraz’da 1970’li yıllarda ‘Anadolu Leoparı’ görülüyordu. Ancak o anılan tarihten sonra kayıtlara rastlanılamadı. Neslinin yok olduğu düşünülüyordu. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de yaptığı foto-kapan çalışmaları ile yaptığı yeni tespitler heyecan yarattı. 4 bölgede Anadolu Leoparı tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Anadolu Leoparı Eylem Planı hazırlığına başladı. Bu Davraz Dağı açısından da heyecan veren bir gelişme.

ASTROFOTOĞRAFÇILIK: Davraz Dağı, gökyüzü gözlemi ve astrofotoğrafçılık başta olmak üzere, dağcılık, kaya tırmanışı, yaban hayatı gözlemciliği, endemik, en nadir, nadir bitkiler fotoğrafçılığı açısından da bir doğa laboratuvarı değeri taşıyor. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) projesi ile kaya tırmanışı rotaları belirlenen ve uluslararası literatüre kazandırılan Davraz Dağı, of-road (yol dışı) motor sporları için de önemli güzergâhlardan birisi konumunda.

DAĞ KEÇİSİ, ŞAH KARTAL: Varlık Fonu’na devredilen ve uluslararası ölçekte kış sporları olimpiyatları düzenlenebilecek kapasitede altyapıya sahip olan2 bin 365 rakımlı Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin özellikleri ana başlıkları ile şöyle:

-Kayak

- Dağcılık

- Kaya Tırmanışı

- Yamaç Paraşütü (Single ve Tandem Uçuşları Tarzı… Pist uzunluğu 1.800 metre)

YETEM Tanıtım Gezileri Devam Ediyor YETEM Tanıtım Gezileri Devam Ediyor

- Dağ Bisikleti

- Doğa Yürüyüşü (Trekking)

- Jeep Safari

- Kamp

- Off- Road (Yol Dışı) Motor Sporları Şampiyonası

- Yaz Mevsimi Takım Sporları Kampı Merkezi

- Fotoğraf Safari

- Kuş Gözlemciliği

- Endemik- Nadir Bitki Fotoğrafçılığı

DAVRAZ DAĞI UNESCO DOĞAL- KÜLTÜREL DÜNYA MİRASI LİSTESİNE ALINABİLİR

Türkiye’de 122 nokta Önemli Bitki Alanı (ÖBA) ilân edilmişti. Bunların içerisinde Davraz Dağı da bulunuyor. Davraz’ın doğal varlıları ve endemik türleri şu şekilde:

Ağaç varlıkları:

Meşe, karaçam, Pinus Nigra ssp., Pallasiana, Ardıç Juniperus Excelsa, Sedir Cedrus Libani

Endemik Türler:

 Astragalus Microcephalus, Astragalus Prusianus,  Artemisia Campestris, Astragalus Heldreichii, Asyneuma Compactum, Tragopogon Olympicus, Valeriana Oligantha, Asperula Stricta, Paronychia Davisii, Omphalodes Luciliae, Aubrieta Canescentis, Muscari Bourgaei, Arenaria Ledebouriana

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNSESCO) Türkiye’de ve Dünya’da önemli noktaları Doğal ve Kültürel Dünya Mirası ilân etti. En yakın örneği Antalya Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı…

Itrî/ Tıbbi ve Aromatik Bitki Havzası sair yapılarının korunması, kullanım dengesinin sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde sağlanması için de Davraz Dağı’na özel bir proje hazırlanabilir.

YOL DIŞI MOTOR SPORLARI

Davraz Dağı Kültür- Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Isparta’ya aydınlık veren bir gelecek inşa edecek güçte. Bunların en çarpıcı olanlarından biri de yalın anlamı ''YOL DIŞI'' olan Off- Road Motor Sporları Şampiyonası…

En güzel rota; Davraz Dağı (Merkez İlçe)- Yazılı Kanyon Tabiat Parkı arası…

KAYA TIRMANIŞI

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteklediği proje ile Kaya Tırmanışı için yeni rotalar belirlendi. Ve uluslararası literatüre kazandırıldı. İşte o rotalara yakın plan:

Batı:

Isparta- Antalya Karayolu sınırlarında yer alan Savköy Kasabası’nın üst taraflarından başlar.

Kasaba’nın içerisinden araç ya da yürüyerek su kaynağına ulaşılır. Kızılçam ile örtülü eşsiz bir coğrafyada doğal su kaynaklarına erişilir.

Yaz Mevsimi’nde günübirlik tırmanılabilecek rota teknik malzeme kullanılmadan tamamlanabilir. Kış Mevsimi’nde ise yanınızda kazma ve krampon bulundurmanız gerekir.

Kuzey:

Davraz Kayak Merkezi’nden Kıryayla’ya çıkılır.

 Kıryayla’ya hâkim Masa Tepe’den Oğlaktaşı’na ulaşılır.

Oğlaktaşı’ndan doruğun bulunduğu Ulparçukuru Tepesi’nin altına varılır. Kış Mevsimi’nde oluşan kornişler, çığ tehlikesini kolaylaştırdığı için sakıncalı bir rotadır.

Doğu:

Kuzey’deki Kayak Merkezi’nden Doğu’ya tırmanıldığı an Büyük Geven Alanı’na ulaşırsınız.  Bunu sırasıyla Küçük Davraz ve Büyük Davraz rukları takip eder.