Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Akın Kısa ve bakanlık yetkilileri Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i makamında ziyaret etti. Ziyarete İl Müdürü Abdullah Borca da eşlik ederken, görüşmede Isparta’nın Dijital İkiz Uygulaması değerlendirildi.  

Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma Projesi ile Isparta’nın havadan çekilen fotoğraflarıyla gerçek zamanlı 3 boyutlu dijital ikizi oluşturuldu. Şehrin dijital ikiziyle trafikten sürdürülebilir mimariye, enerji verimliliğinden kamu hizmetlerine kadar akıllı bir şehir planlamasının hayata geçirilmesi hedefine ulaşılacak. Bunun yanı sıra olası doğal afetlerin de önlenmesi amaçlanıyor. Proje belediyenin imar ve diğer hizmetlerinin yanında vatandaşlara da gidemedikleri ancak merak ettikleri bölgeleri önceden online inceleme fırsatı da sunacak.

Belediyede yapılan çalışmalar ve gelinen nokta ile ilgili heyete bilgiler veren Isparta Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Ali Ulvi Atasoy, belediyede Coğrafi Bilgi Sistemini kurduklarını belirterek sistem hakkında bilgiler verdi. Atasoy, “Şehrimizin CBS alt yapısını oluşturmaya başladık. Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğümüzde şehrin kanalizasyon altyapısı haritalandırıldı ve bakanlığımızla paylaşıldı. Kent rehberimizde çeşitli yerlerin, bölgelerin konumlarını bakanlığımızla birlikte paylaştık. Kısa süre içerisinde Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Mezarlık İşleri Müdürlüğümüzün tüm verilerini bakanlığımızla paylaşmış olacağız” dedi.

Nisan Ayında Marketlerde En Çok O Zamlandı Nisan Ayında Marketlerde En Çok O Zamlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Abdullah Borca, Coğrafi sistemler ile ilgili uygulama açısından bakanlık koordinasyonunda il merkezi ve Eğirdir’de uçuş gerçekleştirdiklerini söyledi. Borca, “Merkezde 6 bin hektarlık alanı 13 ayrı bölgede uçuşları gerçekleştirdik, şu an analizleri devam ediyor. Aralık ayında 3 boyut hali yayınlandığında belediyemizle paylaşacağız. Diğer ilçelerimizde de uçuşlarımızı gerçekleştireceğiz. Güncellemeleri yapacağız, bu uygulamalar hem şehrin yönetimine daha sonrada akıllı şehir uygulamalarına alt yapı sağlayacak” şeklinde konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Akın Kısa da Dijital İkiz Uygulaması hakkında bilgiler verdi. Kısa, dünyada dijital ikiz uygulaması oluşturan illerin çok az olduğunu ancak Türkiye’nin bu uygulamayı tüm illerde tamamladığına dikkat çekti. Kısa, “Türkiye’de yaptığımız çalışmaların belediyelerimizin bedelsiz kullanmalarını sağlıyoruz. Yapılan bu çalışma belediyemize maliyet, zaman kazandıracak. Projeler bu dijital ikizde yapılabilecek. Yani vatandaşın bulunduğu yeri dijital olarak yoğuracaklar. Bu sistem ilk etapta direkt vatandaşa yansımıyor gibi görülebilir ancak vatandaşlarımızın önüne açılıp da bu sisteme bakmaları bile belediyemize şeffaflığı sağlayacak. Özellikle vatandaşlarımızın bizlerden, belediyelerimizden isteği hizmetleri bu sistemlerle cep telefonlarınla bile karşıya ulaştıracağız. Dijital ikizin vatandaşımıza ulaştırılması belediyemizin de ne kadar teknolojik çalıştığının bir ispatı olacaktır. Isparta Belediyemizi bizler yaklaşık 3 yıldır yakından izliyoruz. Belediyemizde tespitler yaptık. Belediyemizin şu anda donanım, yazılım olarak bir sorunu yok. Belediye olarak hiçbir altyapı eksiğimiz kalmadı. Geri kalan kısım bunun vatandaşlarımıza ulaştırılması. Bu konuda başkanımızın da başlattığı çalışmaları var” görüşlerinde bulundu.

Isparta için önemli bir çalışma yapıldığını aktaran Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de coğrafi bilgi sistemi ve dijital ikiz uygulaması ile ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduklarını dile getirdi. Başkan Başdeğirmen, “Geçen ay içerisinde dijital ikiz uygulaması ile ilgili şehrimizde drone çekimleri yapıldı. ilçelerimiz ile birlikte Isparta’mız takip edilerek kayıtlar alındı. Bu şehrimizin her türlü gelişmesini anında takip edebileceğimiz bir sistem. Böylelikle hangi bölgemizde hangi yapılar var, hangi binada olumsuzluk olabilir, ne gibi değişiklikler, boş alanlarda ne gibi yapılanmalar var, bunları net bir şekilde görebileceğimiz bir sistem. Genel müdür yardımcımızın anlattığı gibi her hangi bir yapılanma başladığı anda o alanda ruhsatla ilgili bir bilgi düşmüyorsa orada usulsüz bir yapılanma olduğu tespit edilerek bakanlığımıza, oradan il müdürlüğümüze ve oradan da bize yansıyarak o alanın takibine geçiyoruz. Kim nerede ne yaparsa yapsın, hiç kimse görmese de, şikayet gelmese de Ankara net şekilde ay içerisinde oradaki yapılanmayı görerek il müdürlüğüne yapıyı soruyor, bizlerde gidip inceliyoruz usulsüzlük varsa anında müdahale ediyoruz. Böylelikle de şehrimizin daha iyi yapılanmasını, ruhsatlı ve güvenli bir şekilde yapılanmasını sağlıyoruz. Genel Müdür Yardımcımıza Isparta ile alakalı yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum, çalışmalar beni çok memnun etti. Bizde bu yeni teknolojik gelişmeleri en iyi takip ederek şehrimizdeki insanlarımızın kullanımına sunmak istiyoruz. Örnek bir şehir olarak ismimizi ön plana çıkaracağız inşallah. Çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.