2022 yılı Türkiye işsizlik oranı %10,4 iken bölgemizde (Isparta, Burdur, Antalya) %9,2 seviyelerinde açıklanmıştı.

2023 yılında ise Isparta’da kayıtlı işsiz sayısı 16 bin 766 olarak açıklandı.

Kayıtlı işsiz sayısının belirlenmesinde cinsiyete   göre   dağılım   ele   alındığında, Isparta’da   9 bin 614   kayıtlı   kadın   işsiz   bulunurken,  kayıtlı   erkek işsiz  sayısı ise 7 bin 152 olarak tespit edildi.

Kayıtlı    işsiz    sayısının    yaş    gruplarına   göre de   ele    alındığı listede    genç    issizlerden oluşan oran %43   olarak tespit edildi.

Kayıtlı   işsizler   öğrenim   durumuna   göre   değerlendirildiğinde   lise   ve  dengi  okul mezunu işsizlerin oranı %42 olarak belirlendi.

Ocak-Mart döneminde bin 981 kişilik açık iş ilanı açıldı. Hizmet sektöründe açık iş sayısı bin 104  iken, sanayi sektöründe açık iş sayısı 765, inşaat sektöründe açık iş sayısı 96 ve tarım sektöründe açık iş sayısı 16 olarak tespit edildi.

2023 Ocak-Mart döneminde bin 121 kişinin işe yerleştirildiği, bunlardan hizmet sektörüne 605 kişi, sanayi sektörüne 481, inşaat sektörüne 28 ve tarım sektörüne de 7 kişinin yerleştirildiği açıklandı.

AKTİF İŞGÜCÜ PROGRAMLARI

Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü Burdur'da Su Deposuna Kadın Düştü

Aktif İşgücü Programları kapsamında düzenlenen 35 kurs ve programa 77 kişinin katılım sağladığı paylaşıldı. Katılımcıların %74’ünü kadınların oluşturduğu aktif işgücü programlarında, erkek katılımcıların oranı ise %26 olarak belirtildi.

2023 OCAK-MART DÖNEMİNDE İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

 “2023 yılı Ocak-Mart ayları arasında işsizlik ödeneğine bin 567 kişi başvururken, hak eden kişi sayısı 766, toplam ödenen miktar ise 14.313.000 TL’dir. 2023 yılı Ocak-Mart ayları arasında yarım çalışma ödeneğine 12 kişi başvururken, ödeme alan kişi sayısı 12, toplam ödenen miktar ise 45 bin 600 TL’dir” açıklaması yapıldı.

Toplum yararına olan, Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Salgın konulu 350 kişilik Toplum Yararına Programı, Isparta Gençlik Spor İl Müdürlüğü ile Salgın konulu 75 kişilik Toplum Yararına Programı, Isparta Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Salgın konulu 48 kişilik Toplum Yararına Programı, ve Isparta Valiliği ile Afet konulu 250 kişilik Toplum Yararına Programı olduğu ve devam ettikleri açıklandı.

DEPREMZEDELER UNUTULMADI

Depremzede vatandaşların istihdamına yönelik olarak İş-Kur’un çalışmalarına devam ettiği belirtildi. Toplantıda depremzedelerin yoğun olarak konakladığı merkezlerde İŞKUR Hizmet Noktaları’nın oluşturulduğu, Deprem bölgesinden Isparta’ya sevk edilen ve  kamu kurumu misafirhaneleri ve otellere yerleştirilen vatandaşların yerlerinde ziyaret edildiği açıklandı.

"Toplam 19 misafirhane ve otellerde; İŞKUR’un İş ve Meslek Danışmanları tarafından, depremzede vatandaşlar ziyaret edilerek Isparta’da istihdama katılmaları için bilgileri alındı ve kayıtları yapılarak kendilerine uygun işlere yönlendirildi."

Bilgileri alındığı belirtilen depremzedeler için talep veren işveren sayısı 186 olarak açıklanırken; talep edilen meslek sayısı 156, talep edilen işgücü sayısı ise 441 olarak kayıtlara geçti. Depremzede vatandaşlardan iş arayanların sayısı 631 olurken, bu depremzede vatandaşlardan 67’si işe yerleştirildiği tespit edildi.

36 farklı meslekte işe yerleştirilen depremzede vatandaşlar haricinde Mart ayı içerisinde 631 kişi ile tekrar yapılan görüşmelerde, 305 kişinin memleketine geri döndüğü veya başka illere geçiş yaptıkları görüldüğü ancak Isparta'da kalan ve iş arayan vatandaşların istihdam edilmeleriyle ilgil çalışmaların devam edileceği açıklandı.