Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda Turizm ve Gastronomi Fuarının güçlü ve zayıf yönleri masaya yatırıldı, ikincisi planlanan fuarın geliştirilmesi ve ulusal seviyeye taşınması için yapılacak çalışmalar ele alındı.

Isparta II. Turizm ve Gastronomi Fuarı Organizasyon Çalıştayı kapsamında ilk olarak Analiz ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. ITSO Komite Üyeleri ve katılımcı firma temsilcilerinden oluşan çalışma grupları 23-26 Kasım 2023 tarihleri arasında ilki düzenlenen Turizm ve Gastronomi Fuarının artılarını ve eksilerini çıkartarak önemli bir strateji planı ortaya koydu.

Isparta İçin Meteoroloji'den Uyarı Geldi Isparta İçin Meteoroloji'den Uyarı Geldi

Çalıştayın ikinci ayağı ise Isparta Valisi Aydın Baruş, Ak Parti Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Av. Osman Zabun, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 27. Dönem Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal, ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Gençtürk, turizm sektörü temsilcileri ile iş ve meslek odaları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

VALİ BARUŞ: ISPARTALILAR SAHİP

OLDUKLARI ZENGİNLİĞİN FARKINA VARDI

Çalıştaydaki konuşmasında; Isparta sahip olduğu insan yapısıyla, doğasıyla, kültürüyle, tarihiyle, yemek kültürüyle ve diğer özellikleriyle turizm açısından gelecek vadeden bir şehir olduğunu belirten Vali Aydın Baruş “Turizm ve gastronomi fuarının şehrimize şöyle bir faydası oldu. Ispartalılar gastronomi alanında sahip oldukları bu zenginliğin farkına vardılar. Bu zenginlikten çok daha değişik ürünler üretebileceklerine inanmaya başladılar. Bunda tabi aşçılar federasyonumuzun da etkisi büyük. Orada gerçekleştirilen etkinlikler, yapılan yemekler, sunulan lezzetler konusunda önemli bir katkı sundular. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu organizasyonu daha kapsamlı olarak düzenleyip özellikle ilçelerden gelecek ziyaretçi sayısını artırma yönünde çabalar sarf ederiz. Bu çalıştay kapsamında çalışma gruplarının değerlendirmelerine göre, düzenlenen Turizm ve Gastronomi Fuarındaki noksanlıkları ve yapılması gerekenleri tespit amacıyla düzenlenen çalışmalara katılan çok sayıda arkadaşımız var. Onların tespitleri mutlaka paylaşılacaktır. Bizler de bunlardan yola çıkarak gelecek fuar organizasyonlarında zaman, mekan ve katılım açısından neler yapmamız gerekir, daha iyi olması için bu yönde kafa yoracağız. Katılımlarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum. Isparta’nın turizm yolunda çok daha başarılı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

MİLLETVEKİLİ GÖKGÖZ: KAZANIMLARIMIZI YÜCELTMEK ELİMİZDE

Ak Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz ise, gerçekleşen fuarın şehrimize katkılarından bahsederek, “Bu çalıştayı hazırlayan başta Isparta Ticaret ve Sanayi Odamız olmak üzere tüm paydaşlarımıza şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçenleri de tebrik ediyorum. Isparta adına güzel bir işe imza atıldı. Isparta’nın bilinmeyen damak lezzetinin, bilinmeyen yönlerinin bu fuarda sergilenmesinin onurunu yaşıyoruz. Isparta tarım, sağlık ve eğitim şehri olarak adlandırılır. Tarımdaki kazanımlarımızı, tarımdaki lezzetimizi insanlarımıza sunmak, eğitim şehrimizde bulunan üniversitelerimizle bunu yüceltmek de elimizde.” dedi.

MİLLETVEKİLİ ZABUN: FUARI ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIMALIYIZ

Isparta’nın turizm ve gastronomi değerlerinden bahseden Ak Parti Isparta Milletvekili Av. Osman Zabun da fuarın uluslararası düzeyde gerçekleştirilmesi ve bir kültür olarak devam ettirilmesi gerektiğini ifade etti.

Milletvekili Zabun, “Ticaret ve Sanayi Odamızın öncülüğünde gerçekleşen Turizm ve Gastronomi Fuarında Isparta’nın ne kadar zengin bir kültüre sahip olduğunu gördük. Bütçe görüşmelerinde bütün iller kendi kültürlerini yansıtan yöresel yemeklerini ikram ediyor. Meclisteki milletvekillerimiz ‘Geçen sene Isparta’dan böyle bir şey görmüştüm. Bu sene göremeyecek miyiz?” diye sordu. Biz de ne demek, tabi ki dedik. Belediye başkanımız bu işi üstlendi, bütün milletvekillerimize ve personelimize TBMM’de yoğurtlu çorbamızı, bamya yemeğimizi, kapamayı ve arkasından da irmik helvasını ikram ettik. Mübalağasız söylüyorum ikramdan tadan arkadaşlarımız, ‘Sıralama yapacak olursak ilk üçün içerisinde.’ dedi. Lezzetiyle, kendine has özellikleriyle öne çıkar bir gastronomi kültürü ilimizde var. Önemli olan bunu gün yüzüne çıkartıp bu organizasyonla hem hemşehrilerimize hem de ulusal düzeyde hatta uluslararası boyuta taşıyarak bunu bir kültür ve devam eden8 bir etkinlik olarak sürdürmekte fayda var. Buna katkı sağlayan ve önümüzdeki organizasyonlara katkı sağlayacak tüm dinamiklere teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN: ISPARTA’DA BÖYLE BİR FUARA İHTİYAÇ VARMIŞ

Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise, “Gördük ki Isparta’mızda böyle bir fuara ihtiyaç varmış. Fuarımızı daha ileriye götürmek, sürdürülebilir olmasını sağlamak, şehrimizi anlatabilmenin bu çalışmaları ileriye taşıyarak mümkün olduğu inancınayım. Bizler sürekli içerisinde olduğumuz için şehir olarak birçok şeyin farkında olamayabiliyoruz. Ama dışarıdan gelen vatandaşlarımız Isparta’nın değerlerini gördüğü zaman o kadar çok memnuniyetini dile getiriyor ki! Onlardan aldığımız geri dönüş elimizdeki kazanımların farkına varmamızı sağlıyor. Bu sebeple Turizm ve Gastronomi Fuarının ilerlemesi lazım.” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN ÇELİK: ORTAK BİR NOKTADA BULUŞMAK İSTİYORUZ

Isparta’da dolu dolu geçen bir fuarı geride bıraktıklarını ifade eden ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, ikincisi planlanan fuarın geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yeni fikirlere ihtiyaç duyulduğunu ve ortak bir noktada buluşmak istediklerini söyledi.

Başkan Çelik, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Buradaki en önemli hedefimiz; 1. Turizm ve Gastronomi Fuarımızla ilgili güçlü ve zayıf yönlerimizi tespit etmektir. Çünkü ilk olması sebebiyle ve dar bir zaman diliminde planlanıp uygulanması nedeniyle bazı eksikliklerin olduğunun bilincindeyiz. Fakat buna rağmen valiliğimiz, belediyemiz, üniversitelerimiz, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörün ve halkımızın destekleriyle dolu dolu bir fuarı geride bıraktık. Isparta’mıza böyle bir fuarı kazandırdığımız için mutluyuz. Bununla birlikte ikincisini düzenlemeyi planladığımız Fuarımızın ulusal düzeyde gerçekleştirilmesi için kamu ve özel kurumlarımızdaki katılımcı paydaşlarımızla yeni fikirler oluşturarak, ortak bir noktada buluşmak istiyoruz.”

Protokol konuşmalarının ardından 27. Dönem Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Isparta’nın turizmde alanında izlemesi gereken yollar hakkındaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Ardından Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanvekili Raif Raifoğlu,  Antalya ANFAŞ FUAR Merkezi Yönetim Kurul Başkanı Ali Bıdı, Uluslarası ENDA Spor Turizm Şirketi Başkanı Recep Şamil Yaşacan ve Fuar Koordinatörü Gonca Kayacan farklı başlıklarda sunum gerçekleştirdi.

Çalıştayın sonunda ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, çalıştay raporlarının sunumu ve II. Turizm ve Gastronomi Fuarının planlanmasına yönelik bilgiler verdi.

Haber Merkezi