Hayvanların hijyenik koşullarda kesilmesi gerektiğini aktaran Federasyon Başkanı Osman Yardımcı, özellikle kaçak kıyma çekimi yapanlara büyük cezalar verildiğini dile getirdi.

Başkan Başdeğirmen Daha Fazla Hizmet Alacağız Başkan Başdeğirmen Daha Fazla Hizmet Alacağız

‘Uygun değil, sağlıksız’

Kurban Bayramı döneminde kesilen hayvanlardan uygunsuz yerlerde ve hijyenik olmayan koşullarda kıyma çekenlerin, vatandaşın sağlığı ile oynadığını dile getiren Yardımcı; mahalle aralarında, seyyar ya da sabit olarak ilgisiz kişilerce, sağlık ve hijyen koşulları hiçe sayılarak, kıyma çekimi yapılmasının uygun olmadığını hatırlattı.

‘Vatandaş tercih etmesin’

Yardımcı, temizlik kurallarının ihmal edilmesinin hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasını kolaylaştırdığını söyledi.
Osman Yardımcı, kurban etini düşük maliyetle kıymaya dönüştürmek isteyenlerin aylarca depo ve bodrumlarda bekletilmiş, bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış, açık ortamda kaçak olarak et işleyenleri tercih etmemesi gerektiğinin altını çizdi.

‘Kasaba gidin’

Kurban etlerinin parçalanması, muhafazası, kıyma çekiminin hijyenik ortamda yapılmasının zorunlu olduğuna değinen Yardımcı, kurban vecibesini yerine getiren vatandaşların, etlerin parçalanması ve kıyma çekimlerini kasap dükkanlarında yapması yönünde uyarıda bulundu.

60 bin lira cezası var…

Geçmiş yıllarda merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde nalbur, berber gibi farklı iş kollarındaki kişiler ile makinesi olan herhangi birinin sokak aralarında kıyma çekim işlemi yapmasına sıkça rastlandığını anlatan Yardımcı, “Akaryakıt istasyonu yanında, nalburda, berberde kıyma çekimi yapılıyor. Ruhsatı olmayan yerlerde, kasaplar haricindeki iş yerlerinde kaçak kıyma çekimi yapanlara 60 bin lira ceza kesilecek.” dedi.

Cezaların şikayet üzerine ilgili bakanlıklar ile belediye ekipleri tarafından uygulandığı belirtildi.