Öncelikle yaşamımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren; ailenin ve toplumun temel taşı annelerimizin, şehit ve gazilerimizin eş ve annelerinin, üreten, emek veren,  dünyayı sevgi ile dolduran tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun..

Siyaset, ekonomi ve eğitim başta olmak üzere toplum hayatının hemen her alanında kadını görmeyi ve kadına ait başarılara tanık olmayı diliyorum bu 8 Mart’ta da…

ISPARTA’NIN GURURU ISPARTA PETROL

1994 yılında İbrahim Baştok tarafından kurulan ve merkezi Isparta ‘da bulunan Isparta Petrol Turizm yaklaşık 30 yıllık tecrübesiyle sektörün önemli şirketlerinden biri olmayı başardığı gibi, kurulduğu günden bu yana yenilikçi bir bakış açısı ile sektöre hizmet vermeye devam ediyor.. Isparta’nın gururu firmanın başarı dolu daha nice yıllar ilimize ve ülkemize hizmet etmesini temenni ediyorum..

Kadınlar gününde Isparta Petrol Turizm’e bünyesinde çalıştırdığı ve ekonomik anlamda güçlü bir birey olma fırsatı tanıdığı ve başaracaklarına inanarak desteklediği tüm kadın personelleri adına teşekkürlerimle…

Kadın İsterse Her İşi Başarır

Geçtiğimiz Ocak ayında, Isparta ‘dan İzmir’e yolculuğum sırasında Isparta otogarında tanıdım hostes Şükran hanımı. Sarı saçları özenle taranmış, göz alıcı şık aksesuarları ile kadın her yerde kadın dedirten güzellikteydi. Bagaj teslim etmek için gittiğimde gülen yüzü ve zarif tavrıyla karşıladı.. Şaşırdım, hata yapmamak adına “Aracın muavini nerede acaba ?“ diye sordum. Yolculuk boyunca yüzünden eksilmeyen o güzel gülüşle kısa bir cevap verdi “Benim”. Kendinden emin, yaptığı işi tüm kalbiyle sahiplenen bir kadın vardı karşımda. İçten içe kendisiyle gururlandım doğrusu.. Neden mi? Erkek egemen bir iş alanında bir kadın görmek. Hele bir de kadını kendinden emin görmek. Daha ne olsun.. 8 Mart için beklettiğim bu söyleşiyi keyifle okumanız dileğiyle…

*Söyleşiye sizi tanıyarak başlayalım mı?

Tabi ki .. Ben Şükran Öztürk.40 yaşındayım. On seneden beri  bu işte çalışıyorum.Yazın otelde çalışıyorum, sezon bitip otellerin kapandığı dönem kışın da hosteslik yapıyorum.Seyahat etmeyi sevdiğim için işimi seviyorum.İşimiz biraz yorucu ve sabır işi. Ama ben insanlarla ilgilenmeyi, ne bileyim sosyalleşmeyi seven bir insanım.Yani bu olmazsa zaten olmaz.

Her şeyi,para kazanmayı bir kenara bıraktım,bu iş için seyahat etmeyi seven ve sabırlı bir insan olmak lazım.Ben de seyahat etmeyi sevmemin yanında sabırlı olduğuma inanıyorum.

*Daha çok erkek çalışanın olduğu bu meslekte  zorlanıyor musunuz ?

Bagaj teslim alıp indirmede zaman zaman zorlandığım oluyor tabii ki ama bazen centilmen erkekler ya da bayanlar yardımcı oluyorlar.Hani ağır yardımcı olalım size diyorlar,bazıları bayan olduğumu gördüğü için hemen kendisi el atmak istiyor.Bazıları yani hepsi demeyelim  içinde tabii ki var öyle biraz geri adım atanlar oluyor, geri çekilenler oluyor.

*Peki sizi görünce kadın hostes diye şaşıranlar oluyor mu?

Altın İthalatının Serbest Bırakılması Gündemde Altın İthalatının Serbest Bırakılması Gündemde

Şaşıranlar çok oluyor kesinlikle,hani erkeklerden ziyade kadınlar çok şaşırıyor. Bagaj vermeye geldiklerinde ,”İşte bayan hostes varmış ne güzel, işte sizinle yolculuk çok güzel olacak,bayan olduğunuz için hani daha çok rahat edeceğiz” diyorlar ve daha çok ilgili olacağımı düşünüyorlar.Genelde erkek muavinlerden bir şey istediğimizde bazen ilgilenmiyorlar diyorlar ama bayanlardan istediğimiz zaman bayan oldukları için hem rahatça ihtiyaçlarımızı söyleyebiliyoruz ,hem de daha yakından ilgileniyorlar diyorlar.

Bazı bölgelerde tabii ki tam böyle alışmamışlar bayan hostes falan görmeye,arabada gördükleri zaman hani böyle bakışları biraz tuhaf oluyor yadırgıyor ama sonrada alışıyorlar genelde.Uşak bölgesi olsun daha yeni yeni yani, ondan sonra daha küçük yerlerde de tuhaf bakıyor ama sonra alışıyorlar birkaç sefer görünce normal hale geliyor tabii ki.

*Bu sektörde sizin gibi çalışan başka kadın hostesler var mı?

Isparta Petrol Turizm de  4-5 tane var benim bildiğim. Başka firmalarda denk gelmedi. Hani çok arkadaşlarımız var çalışan değişik bölgelere ben Antalya bölgesindeyim.Antalya’da yaşıyorum.Antalya çıkışlı seferlerde çalışıyorum.Seyahat başlangıcı Antalya oluyor tabii ki ama  il olarak her yere gidiyorum.Her yere çalışıyorum ve il seçmiyorum.Hem çalışıyorsunuz,hem de seyahat etmiş oluyorsunuz.Öyle değişik yerler,insanlar görüyorum ki.Yörelerimizi görüyor tanıyorum, ne bileyim yani ulaşamayacağım çok yerler görüyorum.

*Mola verilen tesislerde meslektaşlarınızın tepkisi nasıl?

Şoförlerle sonuçta aynı firmanın personeli ve aynı sektörün insanlarıyız,bir de meslektaşız.Molada yemek ve çay için beraber gidiyoruz.Başka firmanın kaptanları da olsa, muavinleri de olsa meslektaş olduğumuz için merhabalaşıyoruz,nasılsın diyoruz.Mola noktasında mesela mavin arkadaşlarımız kolay gelsin diyor ve yardımcı olmaya çalışıyorlar. Yani yadırgamıyorlar bayan olduğumuz için.Tabii ki biraz göz önünde oluyoruz, bakış açılar farklı oluyor ama biz alıştık artık.

 *Giyiminizle, takılarınızla çok şıksınız?

Kendime bakmayı, bakımlı olmayı seviyorum.Mesleğim gereği insanların içindeyim hep. Öncelikle kendime saygı  olarak daha sonra insanlara karşı saygı duyarak giyimime özeniyorum.Kendimi sevdiğim  ve saygı duyduğum için daima bakımlı olmaya çalışıyorum.insanların bakış açısından ziyade kendime saygımdan, biraz da kendime bakmayı seviyorum diyelim.Evde, işte her yerde kendime bakmayı seviyorum.Biraz değişik bir tarzım var ama yakıştığını söylüyorlar. Mesleğimiz gereği mecburen hostesler olsun diğer meslekler olsun bayanlarım kendisine bakması lazım.Titizlik açısından,temizlik açısından.Sonuçta insanlar içerisindeyiz yani. İletişim tabii ki önemli,zaten göz önünde ,çalışma ortamında olduğumuz için biraz kendimize;kılık kıyafet olsun,görünüş açısından olsun  biraz daha özenli olmalıyız.Isparta Petrol firmasında biraz daha dikkatliyiz bu konuda.Diğer hosteslere göre biraz daha düzenli ve özen gösteren biriyim.Bana diyorlar ki öbür hosteslere göre daha bakımlısın.Herkes kendinden sorumludur. Ben kendimi sevdiğim için,kendime yakıştırdığım için farklı bir tarzım var ve bu yüzden dikkat çekiyorum diyelim.

*İş başvurusunda firma sizi kolaylıkla kabul etti mi ?

Şöyle söyleyim firma hakkında, işe alımlarda tecrübe olması gerekiyor.Bu işlerde tecrübesiz olanlarda biraz sıkıntı oluyor. Tecrübeli olacaksın ki işte başarılı olacaksın. Turizmde çalışan biri olarak tecrübeli olduğum için iş başvurusunda kolaylıkla kabul edildim.

*Seyahatlerde yolcuyla sıkıntılar, sorunlar yaşanıyor mu?

Bazen çok aceleci,böyle sabırsız insanlar oluyor. Böyle karşısındakine nasıl diyeyim anlayışsız davrananlar tabii ki çok oluyor.Biz yolcumuzdur,misafirimizdir diye bir şey demiyoruz,diyemiyoruz.Belki onlar da istemeyerek öyle davranıyor,yani bazen böyle onların da sinirli anları oluyor bir şeyler oluyor ama sonra fark ediyorum yani onlar istemeyerek böyle davranıyorlar.Benim  başıma gelmedi,çok nadir oluyor böyle şeyler.Genelde hani insanlar böyle birden patlayacağı varsa da ,beni görünce patlamıyor herhalde geri adım atıyorlar. Öyle işte…

*Seyahatler sırasında yaşanan gülümseten komik ya da ilginç olaylar var mı?

O kadar çok ki hangisini anlatayım bilmiyorum. Komik derken hani bazen insanlar mesela diyelim ki İzmir’e gidiyor yani İzmir’e gidecekleri yere farklı yani İzmir diye bilet alıyor ama İzmir’e gitmiyor ya da İzmir’de inmek istemiyorum diyor.İnmek istemiyor ve şaşırıyoruz.Ben devam etmek istiyorum ücreti neyse vermek son noktamız bu aklıma şu an gelmiyor çok ilginç şeyler çok gelmiş Allahla alakalı kendi aralarında kavga edenler çok oluyor yolcular biz ayırmaya çalışıyoruz öyle

* Söyleşimizi bitirirken ne söylemek istersiniz?

 yani ama işini seviyorsun yani şimdi sevmeden bir iş yapılmaz mesela her işte böyle. İşini severek, sabırla yapacaksın ki ondan sonra o seni yormasın sıkıntıya sokmasın ama sadece parayı düşünerek yaptığın zaman o işi sevmeden istemeyerek yapmış olursun verim alamazsın ama severek yaptığın zaman sıkıntı olmuyor öyle…