Cumhurbaşkanlığı kararıyla yapılan bu düzenleme ile AB'den gelen eşyaların vergisi artırıldı.

Yayımlanan "4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar'da Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı" ile posta ve hızlı kargo ile gerçek kişilere gelen ticari olmayan eşyaların değeri üzerinden uygulanan tek ve maktu vergi oranı yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarıldı. Ayrıca, ilaç cinsi eşyalar için belirlenen 150 Euro'yu geçmeyen değer sınırı da aynı oranda artırıldı.

Yeni düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün sonra yürürlüğe girecek.

Elektrikli Motorlu Araçlar da Muafiyet Kapsamında

Düzenlemeyle birlikte, milli savunma ve iç güvenlik çerçevesinde serbest dolaşıma sokulan eşyalarda da değişiklik yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlendirilmesi için kurulan vakıf veya Savunma Sanayii Başkanlığına ait şirketlerden getirilen eşyalara muafiyet uygulanacak.

Ayrıca, engellilerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla özel olarak tasarlanmış engelli araçlarının yanı sıra, güncel teknoloji ve değişen talepler doğrultusunda elektrikli motorlu araçlar da muafiyet kapsamına alındı.

7 ay süren yaşam mücadelesini kaybetti 7 ay süren yaşam mücadelesini kaybetti

Ticaret Bakanlığından Yönetmelik ve Tebliğler

Öte yandan, Ticaret Bakanlığı tarafından "Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu yönetmelik kapsamında antrepo işletenlerin verdiği götürü teminat tutarları ve gümrük laboratuvarlarında gerçekleştirilen tahlil ücretleri güncellendi.

Ayrıca, Bakanlık tarafından yayımlanan iki ayrı Gümrük Genel Tebliği de Resmi Gazete'de yer aldı. Bu tebliğler, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından alınan bazı eşyaların sınıflandırılmasını içermekte.

Haber Merkezi