Kiralık Ev Uyuşmazlıkları İçin Yeni Arabuluculuk Sistemi 1 Eylül'de Başlıyor

Kira uyuşmazlıklarının adliyelerdeki iş yükünü hafifletmek ve toplumsal barışı sağlamak amacıyla getirilen yeni arabuluculuk sistemi, 1 Eylül tarihinde başlıyor. Sadece ev ve iş yeri kiralarını değil, genel olarak mal kiralamalarıyla ilgili anlaşmazlıkları da kapsayan bu sistem, kiracılar ve mal sahipleri arasında uzlaşmayı hızlandırmayı hedefliyor.

Ara buluculuk sistemiyle ilgili detayları aktaran İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, yeni düzenlemenin 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirtti. Ertan, ara buluculuğun sadece ev ve iş yeri kiralarıyla sınırlı olmadığını, diğer kiralamaları da içerdiğini vurgulayarak, bu sistem sayesinde kiracılar ve mal sahiplerinin uzlaşmasının kolaylaşacağını ifade etti.

Ertan, dava süreçlerinin uzunluğuna dikkat çekerek, ara buluculuk sayesinde anlaşmazlıkların 4 haftada çözüme kavuşturulabileceğini belirtti. Kiracıların düşük kira ücreti talebi ve mal sahiplerinin tahliye taahhütnamesi gibi durumlarında ara bulucunun tarafları uzlaştırabileceğini, bu sayede toplumsal huzursuzluğun da önleneceğini ifade etti.

Isparta'da Yağmur Sonrası Rengarenk Görüntüler Isparta'da Yağmur Sonrası Rengarenk Görüntüler

Ara buluculuğun tarafları bir masada toplayarak uzlaşmayı sağlayan tarafsız bir sistem olduğunu belirten Ertan, tarafların anlaşamadığı durumda dava yoluna gidilebileceğini de dile getirdi. Ertan'a göre, bu düzenleme taraflara ihtilafı çözmede daha fazla kontrol ve yetki sunuyor.

Bu yeni sistemle birlikte, kira uyuşmazlıklarının daha hızlı çözüme kavuşturulması ve adliyelerdeki iş yükünün azaltılması hedefleniyor.