Ev sahiplerinin yaptığı kurnazlık dolu uygulama cezayı da beraberinde getiriyor. Maliye Bakanlığı para cezası veriyor.

Konut sahibi olanlar ile kiracılar hakkında denetimlerin artırılması, yeni konuları gündeme getiriyor. Artan vergi denetimleri ile birlikte ev sahipleri Maliye Bakanlığı’nın radarına farklı bir yoldan takıldı. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir işlemin ceza getireceği de bakanlık tarafından duyuruldu.

Son aylarda kira fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıkların yaşanmasına neden oldu. Konuyla ilgili önlemini alan Hazine ve Maliye Bakanlığı, ev sahiplerinin kiralara yüzde 25 oranında zam yapabilecekleri, bu oranı aşamayacakları kuralını getirdi. Ev sahipleriyse bu kuralı delebilmek için ‘çift kira sözleşmesi’ yapmayı akıllarına getirdi. Birçok ev sahibi ve kiracı arasında imzalanan çift kira sözleşmeleri bakanlık denetimine takıldı.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMINA EK GETİRDİLER

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen denetimler kapsamında ev sahibi olanların kiracılardan daha fazla kira alabilmek için yüzde 25 kira zammı ile birlikte kira sözleşmesi imzaladıkları ve buna ek olarak daha fazla artış için ayrı bir sözleşme daha imzalattığı ortaya çıktı.

Yüzde 25’lik artışla yapılan kira sözleşmesinde geçen ödemenin, ev sahibinin banka hesabına yatırıldığı, diğer fahiş oranda artırılan zam sözleşmesinin farkının da elden ödendiği öğrenildi.

VERGİ ÖDEMEMEK İÇİN OYNANAN OYUNA CEZA

Ev sahiplerinin vergilerini ödememek ya da daha az vergi ödemek adına uyguladıkları yöntemle elden kira almaları, bazı ev sahiplerininse çift kira sözleşmesi yapması sonucu farkı elden almaları, bakanlığın gerekli uyarıları yapmasına neden oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda görevli müfettişlerin çalışmalarına göre bu şekilde ödeme yaptıkları ve aldıkları tespit edilen kişilere ceza kesilecek.

İş yeri ve ev kiralarının bankadan yapılması zorunlu tutuluyor. Yasal olarak banka hesapları üzerinden yapılması gereken ödemelerle alakalı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın denetimlerini sıklaştırdığı da biliniyor.

Ticaret Bakanlığı Otomobil Piyasasında Düzenleme Yapıyor Ticaret Bakanlığı Otomobil Piyasasında Düzenleme Yapıyor