Kış mevsimde kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzaması sebebiyle fiziksel aktivitenin azaldığını ve hareketsiz geçirilen zamanın da arttığını  belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Gümüş, Isparta'da yaşanan soğuk havalarda nasıl beslenilmesi gerektiğini tek tek açıkladı.

Gümüş; "

Kış aylarında hastalıkların artması sebebiyle bağışıklık sistemini desteklemek ve sağlıklı/dengeli beslenmek bizim için önemli bir yere sahip

İlk olarak mevsimine uygun sebze ve meyvelerle beslenmek bizim için çok kıymetli,konserve ve hazır gıdalardan olabildiğince uzak durmalı.Özellikle A,C ve E vitamin kaynağı besinleri beslenmemize dahil etmeliyiz.C vitamini kaynağı olarak portakal,mandalinanın önemli bir C vitamini kaynağı olduğunu biliyoruz,bunların yanı sıra kahvaltılarımıza ekleyeceğimiz yeşil biber veya kırmızı biber,salatalarımıza ekleyeceğimiz limon günlük aldığımız C vitaminini arttıracaktır.Nar da bağışıklık sistemini güçlendirmek için kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken meyvelerden.

Yemeklemize sarımsak ve salatalarımıza  soğan ilavesi de bağışıklık sistemimizi desteklememize yardımcı olacaktır.

14 bin lirasını dolandırıcılara kaptırdı 14 bin lirasını dolandırıcılara kaptırdı

Bu dönemde probiyotik kaynakları da bizim için çok kıymetli.Probiyotik kaynaklarından yoğurt ve kefiri ara öğünlerimizde meyve ile birlikte tüketmek iyi bir tercih olacaktır.

Baharatlardan özellikle zerdeçal ve zencefili yemeklerimize veya yoğurtlarımıza ekleyebiliriz.

Omega-3 kaynaklarımızdan balığı akşam yemeklerimizde haftanın en az 1 günü tüketmenizi öneriyoruz,balık haricinde omega-3 kaynağı olarak cevizi ara öğünlerimizde,keten tohumunu akşam yemeklerinde yoğurtlarımıza veya salatalarımıza ilave ederek tüketebiliriz.

Bitki çaylarından özellikle kuşburnu,ıhlamur,zencefil çayı,adaçayını ara öğünlerimize eklemek yine bağışıklık sistemini güçlendirmemize yardımcı olacaktır.

Kış aylarında soğuk havalar sebebiyle su tüketimi azalsa da metabolizmanın düzenli çalışması,kaybedilen sıvının yerine konulması ve birçok sağlık faydası açısından her mevsim olduğu gibi kış ayında da su tüketimi ihmal edilmemelidir.Eğer tek başına tüketemiyorsak sularımıza limon ilave ederek hem aldığımız C vitaminini hem de tükettiğimiz su miktarını arttırabiliriz.

Kan tahlillerinde gördüğümüz eksiklikler yine vücudumuzun direncinin düşmesine ve hastalık riskinin artmasına sebep olacağı için 6 ayda bir rutin kontrol yaptırılmasını öneriyor ve doktor kontrolünde gerekli takviyelerin alınmasını özellikle belirterek hepiniz için sağlıklı bir kış ayı diliyoruz " ifadelerini kullandı.

Haber/ Ali Rıza Cesur