Isparta'da konaklama sektöründe fiyatlara ilave vergi güncellemesi yapıldı.

Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle satılan ve tesis bünyesinde sunulan diğer hizmetler artık konaklama vergisine tabi odu.

Buna göre, konaklama vergisinin konusu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetleri (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) kapsıyor.

Yüzde 2'lik vergi alınacak, beyanname verilecek

Konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olarak belirlendi. 

Isparta'da oteller 2023 fiyat listesini müşterilerine sunarken yeni gelen vergi bedelini de liste fiyatına ekleyerek satış yapacak. Konaklama vergisi müşteriden ekstra alınmayacak otel fiyatına eklenecek ve faturalarda belirtilecek.

Küçük işletmeler yeni vergiden rahatsız

Sektör temsilcilerinden aldığımız bilgiye göre konaklama vergisinin büyük oteller için faydalı olduğu küçük işletmelere zararı olduğu belirtildi. Konuyla ilgili bakanlığın 5 yıldızlı otellerle şehir otellerini bir tuttuğunu bu hatadan acil dönülmesi gerektiğini belirttiler.

2 yıl öncede turizm payı çıkartıldı

Konaklama sektörüne özel 2 yıl önce çıkartılan turizm payı işletmelerden alınıyor. Buna ilave çıkan konaklama vergisi ile küçük işletmeler vergi adaletsizliği yaşayacak. 

Isparta'da konaklama fiyatları çok farklı 

2022 yılında 3 yıldızlı otellerin rekabet ortamı bahane edilerek birlik berabersizlikten kaynaklı apartlardan ucuza satış yaptığı görüldü. Isparta'ya gelen vatandaşlar kaliteli hizmeti uygun fiyata alıyor, uygun fiyata satış yapan tesisler işlerine yatırım yapamıyor. 2023 yılında konaklama rakamlarının üst düzeyde olması bekleniyor.