İSA COŞKUN’UN ISVAK’TAKİ KONFERANSI…

 

“MAKRO EKONOMİK GÖRÜNÜM”

 

    * BÜYÜMEDE,KIRILGANLIKLAR DEVAM EDİYOR,

         AMA GÖRÜNÜM 2012’DEN DAHA OLUMLU…

  • 2012’DE; YUMUŞAK İNİŞ,BAŞARIYLA YÖNETİLDİ.

EKONOMİ BÜYÜDÜ,CARİ AÇIK DARALDI,ENFLASYON

DÜŞTÜ,İŞSİZLİK VE BORÇLAR AZALDI…

 

  • …VE 2013 GÖRÜNÜMÜ: DAHA HIZLI BÜYÜME,
  • CARİ AÇIKTA NİSPİ ARTIŞ
  • DÜŞÜK ENFLASYON
  • AZALAN İŞSİZLİK VE AZALAN KAMU BORÇLARI.

 

 

                                           Zeki TARHAN – ANKARA

                                          ---------------------------------------

 

               20 Nisan 2013 Cumartesi günü, ISVAK’ta doyumsuz bir Ekonomi ziyafeti vardı. Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı hemşerimiz İsa COŞKUN, “Makro Ekonomik Görünüm” konulu konferansıyla; hem küresel ekonomik görünümü,hem de Türkiye ekonomisinin görünümünü somut örneklerle anlatırken,yapısal reformlara da değindi…

             ISVAK’ın Konferans Salonunu dolduran hemşerilerimiz, Isparta’nın yetiştirdiği  Mülkiye kökenli değerli iktisatçımız İsa COŞKUN’u,büyük bir zevkle dinlerken, soru ve katkılarıyla da,kültürel etkinliği daha da zenginleştirdiler…

             Her zaman olduğu gibi,etkinliğin moderatörlüğünü Zeki TARHAN yaptı. ISVAK Başkanı Bekir ÇELİK’in açış konuşması ve ardından ÇOŞKUN’un kısa özgeçmişinin ISVAK Başkanı tarafından okunmasının ardından,Konferansçı ve Moderatör yerlerini aldılar.

                                                           ***

             Saat 14.00’de başlayıp, 17.30’a dek devam eden konferansta,ISVAK’ın mütevazı ikramı olan İrmik Helvası,Ankara Simidi-Kaşar Peyniri ve Çay vardı. İkram arasında,Konferansçımızla kurulan daha yakın diyaloglar ve içten sohbetler,etkinliğe daha da bir renk katıyordu…

                                                            ***

              İsa COŞKUN,sunum planını üç ayak üzerine oturtmuştu: Küresel Ekonomik Görünüm,Türkiye Ekonomisinin Görünümü ve Yapısal Reformlar…

              Küresel beklentilerde iyileşmenin olduğunu,2012’de büyümenin yavaşlamasına rağmen,makro ekonomik dengelerimizin iyileştiğini ve 2013’ün daha olumlu bir yıl olacağını anlatan COŞKUN, şunları söyledi:

             “…Türkiye, 2010-2011 yıllarında ortalama %9.0 büyüyerek ve 2.8 milyon istihdam yaratarak,küresel kriz nedeniyle yaşadığı kayıpları,büyük ölçüde telafi etmiş oldu. Hızlı büyüme döneminin ardından,Türkiye ekonomisi 2012 yılında,ekonomi yönetiminin kontrolünde yumuşak iniş sürecine girmiştir. Bu kapsamda;Türkiye büyümeden ödün vererek,cari açığı kontrol altına almayı ve finansal istikrarı öncelikli hedef olarak belirledi.

                Bu süreç,başarıyla tamamlanmıştır.Büyüme,zayıflayan iç talep nedeniyle yavaşlamış,dış talep büyümenin kaynağı haline gelmiştir.Büyüme,daha sağlıklı bir kompozisyona ulaşmıştır. CARİ AÇIK, sürdürülebilir bir seviyeye gelmiş,enflasyon yavaşlamıştır.

               2012’de ekonomi,%2.2 büyüme kaydetmiştir. 2011 yılında 18 puanın üzerine çıkan iç talebin büyümeye katkısı,2012 yılında negatife inmiştir. Cari işlemler açığının GSYH’ye oranı,2011 Ekim döneminde %10.1 ile zirve yaptıktan sonra 4 puan azalmıştır. 2011 yılının sonunda %10.5’e yükselen enflasyon oranı, 2012 yılı sonunda %6.2’ye düşmüştür.Böylelikle,son 44 yılın en düşük yılsonu tüketici enflasyonuna ulaşılmıştır.”

                                                         ***

                 COŞKUN,konuşmasının devamında; Finans sektörünün yapısal sorunlarının giderilmesinde,hemşerimiz Tevfik BİLGİN’in başında bulunduğu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun,sektörü disipline edici önlemleri sayesinde de,likidite darboğazı yaşanmadığını ve BİLGİN’in başarılı bir performans sergilediğini de sözlerine ekledi.

                                                        ***

               Yavaşlayan büyümeye rağmen,işsizlik oranının 2012 yılında,geçen yıla göre 0.6 puan düşerek %9.2’ye gerilediğini,bu oranın son 11 yılın en düşük işsizlik oranı olduğunu ve ekonominin son bir yılda (1) milyon civarında istihdam yarattığını dile getiren COŞKUN, Türkiye’nin kamu finansman dengelerinin son derece sağlıklı olduğunu,Kamu borç stokunun milli gelire oranının azalmaya devam ettiğini ve 2012 yılsonunda da %36’ya gerilediğini anlattı.

              Bu oranın, %60’lık  Maastricht Kriterinin yaklaşık 24 puan altında,OECD ortalamasının ise,sadece 1/3’ü kadar olduğuna vurgu yapan COŞKUN,aynı şekilde genel yönetim bütçe açığının da %1.3 seviyesine düştüğünü dile getirdi.

              “…2013 yılı,ekonominin hız kazanacağı bir yıl olacaktır.Çeşitli piyasa göstergelerine göre,büyümenin %4’ün üzerinde gerçekleşmesi sürpriz olmayacaktır.” diyen COŞKUN,büyümenin sürdürülebilir ve daha güçlü bir duruma gelebilmesi için,yapısal reformların devamının büyük önem taşıdığını söyledi…

                                                        ***

                Beşeri sermayenin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini,bu nedenle toplam bütçe içindeki eğitimin payının %9’dan %17’ye yükseldiğini,birincil enerji kaynakları bakımından %72 oranında dışa bağımlı olduğumuzu,dışa bağımlılığımızı azaltmak için yerli,yenilenebilir ve çevreci enerji yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan COŞKUN,bakın başka neler diyordu:

               “…10 yılda kamu tasarruflarında önemli oranda artış sağlanmıştır.Ancak,özel kesim tasarruf oranları hala düşük seviyededir.Özel sektör tasarruflarını artırmak amacıyla,bu yıl BİREYSEL EMEKLİLİK sistemini daha cazip kılacak düzenlemeler yapılmıştır.Yeni sistemle,katılımcıya doğrudan devlet desteği sunulmaktadır.

                Finans sektörünün sağlamlığı,ekonominin işleyişinde önemli.Hane halkı gelirinde artış ve gelir dağılımında iyileşme var.Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefimiz var. 2000 Dolarla demokrasi de olmuyor.Uzmanla Genel Müdür arasında maaş farkı makası daraldı.Körfez Ülkelerinden,bilhassa İstanbul’da konut talebi ve konut alımı var.Kamu açıkları azaldı,Genel Devlet açığı yönünden de iyi durumdayız.

               CARİ AÇIK,%5’lerde seyretmesi normal karşılanır,ama %10’larda seyrediyorsa, bu büyük bir risktir ve sıkıntılıdır.Yabancı sermayenin gelişi,Cari Açığı azaltması yönüyle olumlu etki yapıyor.Yapısal Reformların sürdürülmesi lâzım.Sadece para politikaları ve mali politikalar yeterli değil.Güçlü siyasi irade olduğu zaman,ekonomi en iyi konumda oluyor…Kuveyt’te,%40 cari fazla var.Enerji tüketimi,gelişmişlik göstergesi.Katma değeri yüksek üretim yapmak gerekir.Türkiye’nin marka değeri yükseliyor…Kayıt dışı ekonomide,istediğimiz seviyeye gelemedik.AB ülkelerinde kayıt dışı ortalama oran %17, Bizde ise KAYIT DIŞI EKONOMİ %22

                 Özelleştirmeden kasıt,daha rasyonel bir ekonomiye kavuşmak.Türkiye’de tasarruf oranı düşük.Bireysel Emeklilikte Devletin %25 katkısı var.Genç nüfusu, 20-30 yıl iyi kullanmamız lâzım.”

                                                         ---------  0  --------