Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat Düzenlemesi Uygulama Talimatını Bankalara İletti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 20 Ağustos'ta kamuoyuyla paylaştığı Kur Korumalı Hesaplara İlişkin Basın Duyurusu'nun ardından, ilgili düzenlemelerin uygulanması için bankalara talimat gönderdi. Bu talimata göre, vadeli TL mevduata dönüş hedefleri belirlendi.

Dönüşüm Hedefleri ve Uygulama Detayları

Merkez Bankası, gerçek kişi döviz dönüşüm hesaplarının vadeli TL mevduata dönüşüm hedefini en az yüzde 10, TL kur korumalı mevduatların dönüşüm hedefini ise en az yüzde 50 olarak belirledi. Bu dönüşümler için minimum vade süresi ise en az 32 gün olarak belirlendi.

Bankaların yüzde 95 yenileme ve TL'ye geçiş hedefine ulaşmaları için yol haritası da açıklandı. Buna göre, bankalar bu hedefi gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi veya döviz dönüşümlü hesapların 32 gün ve üzeri TL vadeli mevduata dönüşümü ile sağlayabilecekler.

Ayrıca, yeni dönüşüm hesaplarının vadesi gelen dönüşüm tutarının en fazla yüzde 10'u kadar hedefe sayılma imkanı da tanındı.

Menkul Kıymet Tesis Düzenlemesi ve Katılım Bankalarının Durumu

Faiz/kar payı oranına göre menkul kıymet tesis düzenlemesi yapıldı. Bu düzenleme, ihracat ve yatırım kredilerinde referans oranın 1,4 katı, diğer TL ticari kredilerde 1,8 katı ve ihtiyaç kredilerinde 2 katı olarak tek kademe olarak uygulanacak.

Katılım bankalarının iş modellerindeki farklılıklar göz önünde bulundurularak, TL'ye geçiş ve TL payı hedeflerine ulaşabilmeleri için belirlenen süre Nisan 2024 olarak uzatıldı.

Deprem Bölgesinde Kullandırılan Krediler ve Muafiyet Süresi

Yalvaç heyetinden Başkan Başdeğirmen’e ziyaret Yalvaç heyetinden Başkan Başdeğirmen’e ziyaret

Merkez Bankası, deprem bölgesinde kullandırılan kredilere ilişkin tanımladığı muafiyetin süresini 31 Ağustos 2023'ten 1 Ocak 2024'e kadar uzattı.