Isparta’nın tanınmış esnaflarından mermer ve mezarlık işleri ile uğraşan Ersan Stone Sahibi Mehmet Abdullah Ersan, mezarlık yaparken başından geçen ilginç olayları Demokrat’a değerlendirdi.

Mezarlık işleri ile uğraşan Mehmet Abdullah Ersan, Isparta’nın her yerine mermer ve mezarlık işleri yapıyor. Hemen hemen her mezarlıkta çalışan Ersan, mezarlıklarda sık sık karşılaştığı büyülerle ilgili açıklamalarda bulundu.


Karşılaştığı ve daha sonradan hakkında bilgi sahibi olduğu büyüleri anlatan Ersan, “Mezarlıklarda sık sık büyülerle karşılaşıyoruz. Bunlar genellikle; Kaşık Büyüsü, Atlet Büyüsü (kara büyü), cam şişe içerisinde kağıda arapça yazılı büyüler.” Dedi.

Büyüler, bulunma ihtimalinin az olması nedeniyle genellikle vefat etmiş kişilerin mezarlıklarına yapılıyor. Mezar sahiplerinin genellikle aklına bile gelmeyecek olan bu yöntem, büyüyü yaptıran kişiler tarafından çok sık kullanılıyor.

Bu tür olayların başına çok sık geldiğinden bahseden Abdullah Ersan “ Bir gün Asri Mezarlığında bozulması imkansız olan bir mezarlık yıkılmıştı. Tadilat için iş arkadaşlarımla mezarlığı yapmaya gittik. Mezarlığın yıkılan yerlerini temizlerken karşımıza Arapça yazılı iki tane atlet çıktı. Büyülere alışkın olduğum için çok fazla korkmamıştım.

Araştırmalarım sonucu büyünün kara büyü denilen ve büyülerin en zoru olan atlet büyüsü olduğunu öğrendim. Büyü; kime yapılmak isteniyorsa, o kişinin atletine yapılıp 41 tane dikiş atılıyor ve sonucunda yapılan kişin aklını yitirmesine, intihar etmesine ve amansız hastalıklarla uğraşmasına neden oluyor. Büyülerin, bulunma ihtimalinin az olması nedeniyle genellikle vefat etmiş kişilerin mezarlıklarına yapılıyor. Büyüyü bozmak için yaktım fakat ilk başta çok zor yandı ve yandıktan sonra mavi bir ateş çıktı. Atletlerden yanarken hiç duman çıkmaması da beni korkuttu. Daha sonradan üç harfli denilen varlıkların dumansız ve mavi ateşten yaratıldığını öğrendim. Ama saf ve temiz bir niyetle yaptığım için bir zarar görmedim.” Dedi.

Ersan büyülerin, bulunma ihtimalinin az olması nedeniyle genellikle vefat etmiş kişilerin mezarlıklarına yapıldığını ifade etti.

Bedelli Askerlik Ücretlerine Temmuz Zammı Geliyor Bedelli Askerlik Ücretlerine Temmuz Zammı Geliyor

Daha önceden de büyülerle karşılaştığını ve araştırmaları sonucu yeterli bilgiye sahip olduğu ifade eden Ersan “işimiz genellikle mezarlıklarda olduğu için, bu büyülerle çok sık karşılaşıyorum. Atlet büyüsünden önce kaşık büyüsü ve cam şişe içerisinde Arapça yazılı kağıtlar olan büyü ve benzerleriyle karşılaşmıştım. Tabii bunları da araştırdım.

Kaşık büyüsünün iki kişiyi birbirine aşık etme ya da ayırma amacıyla, cam şişe içerisinde Arapça yazılı kağıtların olduğu büyünün ise genel olarak yapılan büyülerden olduğunu öğrendim.” Dedi.

Geceleri mezarlıklara giriş ve çıkışların kapatılması gerektiğini dile getiren Ersan “Mezarlıkta geç saatlere kadar çalıştığımız vakitlerde mezarlıklara giren araçlar oluyor. Bu araçların mezarlık ziyaretine geldiğini düşünmüyorum. Çünkü kimse karanlıkta ziyarete gelmez. Mezarlıkların geceleri belirli saatlerden sonra kapatılmasını ya da belli aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

Ersan, fotoğrafları ise kamuoyu ile paylaşmak istemediğini ifade etti. (Umut Demiral)