Otomobil sahipleri için 2024 yılında motorlu taşıtlar vergisi, muayene ücretleri ve trafik cezalarında yeniden değerleme oranında zamlar gelecek. Yüzde 60'lık bu zam oranı, araç sahiplerini düşündürüyor. Araba almak artık lüks bir hal aldı. Akaryakıt zamlarıyla birlikte araç sahiplerinin maliyetleri neredeyse iki katına çıktı. Ek olarak, MTV ve servis ücretlerindeki artışlar da masrafları daha da artırdı. Otomobil almak isteyenler, aylarca beklemek zorunda kaldı ve şimdi masraflardaki artış nedeniyle şikayetçi. Şimdi de araç sahiplerini üzecek bir haber daha var: Yılbaşı zamları!

Yeni yıl ile birlikte vergiler ve harçlara yeni zamlar geliyor. Yeniden değerleme oranı belirlenecek ve arabası olanları etkileyen vergi ve harç kalemlerinde büyük artışlar yaşanacak. Motorlu taşıtlar vergisi başta olmak üzere araç muayene ücretleri, trafik cezaları, ehliyet gibi pek çok ödeme yüzde 60 oranında zamlanacak.

Gül Petek Sanayi Kavşağı Kapandı Gül Petek Sanayi Kavşağı Kapandı

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, 2024 yılında çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlere uygulanacak yeniden değerleme oranı, Ekim 2023 enflasyon verileri açıklandığında netleşecek. Eylül sonu itibarıyla Yİ-ÜFE'nin düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yaklaşık yüzde 60 olacağını gösteriyor. Bu nedenle gelecek yıl çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler, 2023'e kıyasla yine yüksek oranda artacak.

Emlak, çevre temizlik, motorlu taşıt vergisi gibi maktu vergiler ve resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, Özel İletişim Vergisi olarak bilinen deprem vergisi, trafik cezaları ve çeşitli idari cezalar yaklaşık yüzde 60 oranında zamlanacak.

Söz konusu maktu vergiler ve ceza, harç ve ücretler, her yılın başında Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298'inci maddesine göre 'yeniden değerleme oranı' kadar artırılıyor. Her yılın ekim ayı sonunda yurt içi üretici fiyat endeksinin son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını belirliyor. Eylül sonu itibarıyla Yİ-ÜFE'nin düzeyi, yılbaşından geçerli olacak yeniden değerleme oranının yaklaşık yüzde 60 olacağını gösteriyor.

İNDİRİM YETKİSİ CUMHURBAŞKANI'NDA Cumhurbaşkanı, yetkili olduğu alanlarda indirim veya artırım yetkisini kullanmazsa, 2024 yılında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

TRAFİK CEZALARI DA ARTIYOR 2024 yaklaşırken, trafik cezaları da yeniden gözden geçirilecek. Sürücüler, 2023 yılı güncel trafik ceza ücretlerini yeniden öğrenmeye başladılar.

İşte güncel 2023 yılı trafik cezaları ve ücretleri:

HIZ SINIRI CEZASI Hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30 arası aşmanın cezası 951 TL. Hız sınırını yüzde 30 - yüzde 50 arası aşmak bin 979 TL, hız sınırını yüzde 50'den fazla aşmak ise 4 bin 64 TL.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA CEZASI Alkollü araçla ilk kez yakalananlar 4 bin 64 TL para cezası ödeyecekler. İkinci defa alkollü araç kullanmaktan yakalananlara ise 5 bin 96 TL para cezası verilecek.

EMNİYET KEMERİ TAKMAMAK Birçok sürücünün ihmal ettiği emniyet kemeri kullanmama cezası 436 TL.

CEP TELEFONU KULLANMAK KGYS'ler tarafından tespit edilen ve sürücülerin sıkça ceza aldığı seyir halinde cep telefonu kullanma cezası 951 TL.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANIMI Sıkça karşılaşılan suçlardan biri olan ehliyetsiz araç kullanma cezası 8 bin 90 TL.

DRİFT ATMA CEZASI 2023 Trafik cezaları içinde en yüksek miktarlı cezalardan biri olan drift atma cezası, 20 bin 342 TL olarak belirlendi