Hızırbey Mahallesi'nde Hastahane Caddesi üzerinde bulunan türbenin tarihini anlatan , o dönemde yaşanan ilginç olayları açıkladı. Taş ifadelerinde ; "Horasan'dan Isparta'ya 1464 yılında gelen Hızır Baba, kendi döneminde bilim ve felsefeyle ilgilenmişti.

1475 yılında Isparta'da Nakşibendi tarikatının müridi olarak görevlendirildi. Geldiği Isparta'da bugünkü kabrinin bulunduğu yere bir tekke kurarak yaklaşık 50 yıl burada eğitim vermeye başladı.

Tekke kurulduktan sonra etrafındaki araziler de buraya vakfedilip bağışlandı, bu arazilerde tarım yapılırarak buranın giderleri karşılandı.

Bim İndirim Günleri Yarın Başlıyor Bim İndirim Günleri Yarın Başlıyor

Verdiği eğitim ve hizmetlerde Hızır Baba, önce şeriat sonra tarikat ilkesini benimsemiş ve kendisinden sonrakilere de bunu şart koşmuştur.

O dönemde Isparta'da gayrimüslimler de yaşıyordu. Hristos isimli bir gayrimüslim, Hızır Baba'ya hayranlığından dolayı, kendi arazisinden olan suyu kullanmaları için müslümanlara da izin veriyordu.

Ancak bu davranışı diğer Hritstiyanların tepkisini çekti ve Hristos Isparta'daki kiliseden afaroz edildi. O Hristiyanın kullanmaları için izin verdiği su, bugün Isparta'da Taşoluk veya Akorluk Çeşmesi'nin yapılmasını sağlamıştır.

Hristos denilen gayrimüslim vefat edince kilise bu gayrimüslümün cenaze törenini yapmamış ve afaroz etmedi. Hal böyle olunca Isparta'da yaşayan Müslümanlar bu durumu Hızır Baba'ya soruyor.  O da onun sayesinde yapılan çeşmenin yanına defnedilmesini uygun buluyor. Ardından Hızır Bey, 1521 yılında vefat ediyor. Günümüz Hızırbey Mahallesi adını bu zattan alıyor." dedi. 

Haber/ Ali Rıza Cesur