Toplumumuzda her geçen gün suç işleme oranı yükseliyor. Gerek maddi sorunlar gerek içinden çıkılamayan psikolojik durumlar, sonuçta kanunlar karşısında ‘suçlu’ konumuna getirebiliyor. İşte son 6 yıldır mahkum ve yakınlarına sevginin simgesi çiçekleriyle destek olan İlker Övey, önemli bir farkındalık oluşturmayı başardı.

Isparta Mahkum ve Mahkum Yakınları Derneği Başkanı Çiçekçi İlker Övey, 35 yıldır çiçekçilik sektöründe hizmet veriyor. O’nun bu hayatta en önem verdiği şey, cezaevine girmiş kişilere ve ailelerine maddi manevi destek olmak. 6 yıl önce kurduğu dernek, asla para bağışı kabul etmiyor. Yapılması gereken tek şey, çiçek almak. Alınan her çiçeğin gelirinin bir bölümü mahkumlara ya da onun ailelerine destek için kullanılıyor. İlker Övey, hikayesini şöyle anlattı:

NİÇİN DERNEK KURDU

“Derneğimizin kuruluş amacı, suç ve suçlu oranını düşürmek amacıyla Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye olmuş ya da denetimle çıkmış vatandaşlarımızı topluma kazandırmak. Bu nedenle farklı projeler yürütüyoruz. Bunlardan biri, çiçek mağazamızdan alınan her çiçeğin gelirinin bir bölümünü mahkum ailelerine ve cezaevinde uzun süre yatan hükümlüler için kullanmak. 

6 YILDIR FAALİYET GÖSTERİYORUZ

2017 yılında kuruldu derneğimiz. Devlet tarafından hiçbir destek almıyoruz. Derneğimizin tek geliri çiçek satışı. Çiçek yaptıran bütün müşterilerimiz bize bu şekilde destek oluyorlar. Ayrıca, biz bağış kabul eden bir dernek değiliz. Vatandaşımız, bize bağış yapmak istiyorsa çiçek alacak.

ÖN YARGILARI YENEMİYORUZ

Bugüne kadar belli bir yol kat ettik. Ancak, hala aşamadığımız konular var. Bunlardan biri mahkum dediğimiz zaman toplumda bir önyargı var. Korku, çekingenlik oluyor. Ama şunu bilmiyorlar; Her insan, nasıl engelli adayıysa bir o kadar da mahkum adayıdır. Bir anda herşeyi kaybedebilir, sıfıra düşebilirsiniz. Biz bunları yaşadığımız için bu derneği kurduk.

EN GÜVENİLİR İNSAN

Denetimli serbestlikte olan bir insan kadar güvenilir insan bulamazsınız. Nedeni, tekrar o cezaevine girmemek için, herşeyine dikkat eder.

SÜNNET ŞÖLENLERİ YAPTIK

Isparta’da 1570 üyemiz var. Kapımızı çalan herkesi boş çevirmeyiz. Geçtiğimiz yıllarda 61 mahkum çocuğumuzun sünnet şölenini yaptık. Ondan önce de 2018 yılında yaptık.

Isparta’da Cami İmam Hatibi saldırıya uğradı Isparta’da Cami İmam Hatibi saldırıya uğradı

AĞAÇ DİKME KAMPANYASI YAPTIK

Ayrıca, geçtiğimiz aylarda ağaç dikme kampanyası yaptık. Bunda da yine mahkum ve mahkum yakınlarına destek olmanın yanısıra ilimizin ağaçlandırılmasına da katkı sağlamak istedik. Biz her yardıma ihtiyacı olana ya da yardım yapmak isteyene destek için buradayız. Bütün Isparta halkımızın desteklerini bekliyoruz. Toplumda el birliği ile sorunların aşılacağına, acıların azalacağına, sevinçlerin çoğalacağına inanıyoruz.

Kaynak: Kum Saati Dergisi