Birlik Beraberlik İçinde Hizmete Devam Edeceğiz Birlik Beraberlik İçinde Hizmete Devam Edeceğiz

Ünlü ekonomist Barış Soydan, ons altın fiyatının 2,100 doları aşacağını söyleyerek önemli bir tarih verdi. Doların değeri artarken, altın fiyatları baskı altında kalsa da uzmanlara göre bu durum uzun sürmeyecek ve ons altın önümüzdeki yıl rekor seviyelere ulaşacak. Soydan, Bloomberg'de yayınlanan bir analize göre, altın ile dolar arasındaki rekabetin ons altını etkilediğini belirtti.

Soydan, "Dolar endeksi, altı güçlü para birimine karşı değerini ölçen endeks üzerinde yükseliyor ve 106 seviyesine yaklaşıyor. Bu son altı buçuk ayın en yüksek seviyesi. Ayrıca Amerikan 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi de yüzde 4.519'a yükseldi, bu da 2007 yılından beri görülen en yüksek seviye. Bu koşullarda dolar cinsinden varlıklar çok cazip hale geliyor ve küresel sermaye altından çıkarak dolara ve tahvillere yöneliyor" şeklinde konuştu.

Ekonomist Barış Soydan, Federal Rezerv'in (FED) para politikasının ons altını aşağı çektiğini belirterek, "FED para politikasını sıkı tuttuğu sürece ons altının daha da düşmesi beklenir, çünkü altın ile dolar birbirinin rakibi olarak hareket ediyor. Dolar güçlendikçe altın değer kaybeder" dedi.

Ancak Soydan, ons altının daha fazla düşmemesinin nedenlerinden birinin de merkez bankalarının altın alımı yaptığına dikkat çekti. Soydan, "Özellikle Çin Merkez Bankası, rezervlerini çeşitlendirmek ve ABD devlet tahvillerindeki payını azaltmak istiyor. Bu nedenle doların rakibi olan altına yöneliyor. Çin sadece değil, birçok merkez bankası da altın alımı yapıyor, bu da ons altının sert düşüşünü engelliyor" şeklinde açıkladı.

Barış Soydan, FED'in para politikasında değişiklik yapması durumunda ons altının hızla yükseleceğini öngördü.

Son olarak, Bloomberg'de yer alan yatırım şirketi yöneticisi Marcus Garvey'in de, dolar endeksinin ve ABD devlet tahvillerinin faizinin gelecek yıl düşeceğini ve ons altının 2,100 dolara çıkacağını öngördüğünü belirtti. Bu gelişmeler ayrıca gram altını da etkileyebilir.