Yerel seçimler için geri sayım devam ederken bazı anket firmaları da kamuoyunu yönlendirmek için yoğun bir gayretin içine girdi.

Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'ın İyi Parti'nin mali işlerinden sorumlu olduğu dönemde İyi Parti'yi yüzde 20'nin üzerine çıkartan ORC, cumhurbaşkanı seçiminde de dikkati çeken sonuçlar elde etmişti.

ORC Araştırma, 14 Mayıs'taki cumhurbaşkanı seçimine 2 gün kala yayımladığı anket sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarışı yüzde 51,7 ile ilk turda önde tamamlayacağı sonucunu içeren bir anket paylaşmıştı.

ORC, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oyunu 44,2; Ata İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan'ın oyunu ise yüzde 2,8 olarak açıkladı.

YEREL SEÇİMLERDE DE UÇTU

ORC Araştırma, 31 Mart'taki yerel seçimler için de Uşak, Adana, Nevşehir ve Isparta'da anket çalışması yaptı.

UŞAK

Uşak'ta yapılan yerel yönetimler araştırmasında seçmenlere, "Belediye Başkanlığı için hangi adaya oy vereceksiniz?" sorusu yöneltildi.

Usak11

Uşak Yüzde 32,5 AK Parti'nin adayı "Mehmet Çakın" dedi; yüzde 30,9 İyi Parti adayı Muhammet Gür, yüzde 21,9 CHP adayı Özkan Yalım, yüzde 10,1 "kararsızım" derken; diğer adaylara oy verenlerin oranı da yüzde 4,6 oldu.

ADANA

Adana’da yaşayan seçmenlere, "Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi adaya oy vereceksiniz?" sorusu yöneltildi.

Başdeğirmen: Şehrimizi geliştirecek tüm çalışmalarda ITSO’nun yanındayız Başdeğirmen: Şehrimizi geliştirecek tüm çalışmalarda ITSO’nun yanındayız

Adana11

Adana Yüzde 34,1 CHP’nin adayı "Zeydan Karalar" derken; yüzde 27,7 AK Parti'nin adayı Mehmet Kocaispir, yüzde 24,5 İyi Partili Ayyüce Türkeş Taş, yüzde 4,5 "Dem Parti adayı Mahfuz Güleryüz" dedi. Yüzde 6,7 kararsız kalırken, diğer isimlere oy verenlerin oranı yüzde 2,5 oldu.

NEVŞEHİR

Nevşehir'de yaşayan seçmenlere, "Belediye Başkanlığı için hangi adaya oy vereceksiniz?" sorusu yöneltildi.

Nevsehir11Nevşehir 2019 seçimlerinden sonra, Kamuoyundaki çeşitli iddialar sonrası Belediye Başkanlığından ve Ak Parti'den istifası istenen, Mansur Yavaş'ın "profesyonel" danışmanlığını yapan Ak parti patentli İyi Parti'nin adayı Rasim Arı yüzde 30,6 ile önde yazılırken, onu yüzde 24,1 ile AK Parti'nin adayı Mehmet Savran takip etti.

Yüzde 19,8 MHP'li Adnan Doğu, yüzde 15,2 "CHP'li Mehmet Bilgin" dedi. Yüzde 7,8 kararsız olduğunu söylerken, diğer adaylara oy vereceklerin oranı yüzde 2,5 oldu.

ISPARTA

Isparta'da da seçmenlere, "Belediye Başkanlığı için hangi adaya oy vereceksiniz?" sorusu yöneltildi.

Isparta11

Isparta Yüzde 28,8 AK Parti'li "Şükrü Başdeğirmen" dedi. Onu hemen ardından İyi Partili Ahmet Tural yüzde 27,2 ile takip etti. Yüzde 19,2 MHP'li Ziya Günaydın, yüzde 15,4 "CHP'li Atakan Yazgan" dedi. Kararsızların oranı yüzde 6,5 olurken, diğer adaylara oy vereceğini söyleyenlerin oranı da yüzde 2,9 oldu.

ORC İSABETSİZ ANKETİYLE GÜNAYDIN'I DA YANILTMIŞTI

Öte yandan yaptığı hemen her anketinde yanılgıya düşen Orc şirketi 2019 yılı seçimlerinde Isparta’da Yusuf Ziya Günaydın’ın %40,1 ile seçimi farkla kazanacağını açıklamıştı.

Whatsapp Image 2024 03 08 At 14.05.16

Ancak 2019 yılı seçimlerinde de ORC yanıldı! Seçimi Kazanan Ak Parti adayı Şükrü Başdeğirmen oldu.

Orc şirketinin isabetsiz anket sonuçlarını nerde nasıl neye göre kiminle yaptığı bilinmezken, başta adaylar olmak üzere vatandaşı ve kamuoyunu yanıltarak ne yapmak istediği bilinmiyor.

Haber32-Nadir Öngören