Mantarın en sevilen türlerinden olan Kuzugöbeği sezonu açıldı.

Mantar tutkunlarının heyecanla beklediği bu dönemde, ormanlık alanlarda doğal olarak kendiliğinden yetişen ve lezzetiyle bilinen kuzugöbeği mantarları toplanıp tüketilmeye başlandı.

Isparta ve çevrelerinde sıkça görülen kuzugöbeği mantarı, bir vatandaş tarafından Çamlık köyünde de görüntülendi.

Kuzugöbeği mantarının doğal yaşam alanlarından biri olan ormanlık alanlarda, halk tarafından bu eşsiz lezzetin peşine düşülüyor.

Bu sezon da doğal yaşam alanlarında bolca bulunan kuzugöbeği mantarlarının, hem sofralarını süsleyeceği hem de piyasada değerli bir ticari ürün olarak yerini alacağa benziyor.

Isparta'da elektrik kesintisi (8 Mayıs çarşamba) Isparta'da elektrik kesintisi (8 Mayıs çarşamba)

KUZUGÖBEĞİ'NİN FAYDALARI

Göbek mantarı olarak da anılan bu mantar çok zengin bir besin kaynağıdır; içeriğinde B1, B2 ve C vitaminlerin yanı sıra yüksek miktarda kalsiyum, sodyum, çinko ve potasyum bulundurur. Daha da önemlisi 1 adet kuzu göbeği mantarı 1 kilo etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir.

Zihin açan bir ürün olan bu mantar besin değerinin yanı sıra bağışıklık sistemi üzerinde de güçlendirici bir etkiye sahiptir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde de vücudunuzun tüm zararlı mikroorganizmalara karşı korumasını destekler.

Halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi hastalığı vücutta demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Kansızlık uzun süreli devam ederse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kuzugöbeği mantarı herhangi bir alerjinin söz konusu olmadığı durumlarda kansızlık tedavisinde de kullanılır, sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.

Kuzugöbeği mantarının içeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri özellikle prostat kanserine karşı olumlu bir etkiye sahiptir.

Kan şekerini dengelemek ve buna bağlı gelişen sağlık sorunlarından etkilenmemek için sık sık kuzugöbeği tüketimi tavsiye edilir.

Kuzugöbeği mantarının faydaları arasında karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı geliştirdiği koruma etkisi de yer alır. Karaciğer ve kalp sağlığını korur, karaciğer enzimlerinin yenilenmesini sağlar.

Ali Rıza Cesur