AK Parti Isparta milletvekili Osman Zabun bütçe görüşmeleri sırasında söz aldığı meclis kürsüsünden muhalefeti şu sözlerle topa tuttu.

OSMAN ZABUN (Isparta) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 2024 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi'nin üçüncü tur görüşmeleriyle ilgili olarak şahsım adına lehte söz almış bulunuyorum.

Değerli milletvekilleri 2002 yılında Dünya Mirası Listesi'nde 9 olan varlık sayısını 21'e, geçici listesinde 18 olan varlık sayısını 79'a çıkardık. 165 müzeyi yeniledik, 60 müzeyi ilk kez ziyarete açtık, 22 müze binasını sıfırdan inşa ettik. Yurt dışından 12.076 eseri ülkemize getirdik. ABD'den aldıkları binlerce tır dolusu silah desteğine rağmen inlerine girdiğimiz PKK-YPG'yle mücadele ederken yaptık biz bu işleri. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, tarihî Atlas Sineması ve Atatürk Kültür Merkezi projelerini yaklaşık güncel rakamlarla 12 milyar TL harcayarak ayağa kaldırdık. Siz, Gezi olayları üzerinden millete ayar vermeye çalışırken, ortalığı birbirine katıp, yakıp yıkarken yaptık biz bu işleri.

Endüstri mirasımızın önemli değeri İzmir Alsancak Tekel Fabrikasını restore ederek kentin hizmetine sunduk. Siz sırtınızı PKK-YPG'ye dayayarak bu ülkeyi kaosa sürükleme hesapları yaparken yaptık biz bu işleri.

Diyarbakır E Tipi Cezaevini müze ve kültür merkezine dönüştürüyoruz. Sizin "savaş bütçesi" dediğiniz bütçelerle yaptık biz bu işleri.

Müze ve ören yeri ziyaretçi sayısını 30 milyona çıkardık, Müze Kart uygulamasını hayata geçirdik, öğretmenlerimize ücretsiz giriş imkânı sağladık. Siz olmayan tabanınıza rağmen "Acaba kimi ütsek, CHP'yi nasıl tırtıklasak." diye hesaplar yaparken yaptık biz bu işleri.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Saygılı konuş Hatip, saygılı konuş! Sen kendini tırtıkla!

OSMAN ZABUN (Devamla) - Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı'nı ihya ettik ve anlamına uygun olarak ayağa kaldırdık. Siz, Abdülhamit Han'a laf atarak ve onu örnek göstererek Recep Tayyip Erdoğan'ı ve yol arkadaşlarını tehdit etmekle meşgulken yaptık biz bu işleri.

Kapadokya bölgesini bütünsel bir anlayışla ele aldık ve daha canlı hâle getirdik. Siz, il başkanlıkları binalarınızdan PKK-YPG'ye devşirme yaparken, gencecik, henüz rüştüne ermemiş çocukları terörün ve teröristin kucağına atarken yaptık biz bu işleri. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Ya, gece bir, bir!

NURTEN YONTAR (Tekirdağ) - Doğru konuş, ispatlamadığın şeyi söyleme burada, ispatlamadığın şeyi konuşmayacaksın, doğruyu konuşacaksın.

OSMAN ZABUN (Devamla) - Ayasofya'yı 2020 yılında yeniden ibadete açtık. Siz, CHP'yle olan ilişkinize kerameti kendinden menkul ruhsat ararken ibadete açtık biz Ayasofya'yı.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Kimse seni ciddiye de almıyor, dinlemiyor da! Gecenin birinde neyin propagandasını yapıyorsun ya! Ayıp ya!

NURTEN YONTAR (Tekirdağ) - Anlaşmaları yapan sizlersiniz.

OSMAN ZABUN (Devamla) - Onarımı yapılan vakıf kültür varlığı sayısını 46'dan 5.900'e çıkardık ve yaklaşık güncel rakamlarıyla 40 milyar TL harcadık.

Siz, 367 garabetiyle bu ülkeyi kaosa sürükleme hesaplarıyla meşgulken yaptık biz bu işleri.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Ya, böyle aklayamazsın kendini.

OSMAN ZABUN (Devamla) - Değerli milletvekilleri, yıllarca kapalı kapılar ardında kalmış 10 milyondan fazla belgeyi ve binlerce taşınır kültür varlığını gün ışığına çıkardık. Siz vatanını, ülkesini savunarak katil ve soykırımcı terörist İsrail'e karşı dimdik mücadele veren Hamas'a "terör örgütü" demekle meşgulken yaptık biz bu işleri.

HARUN ÖZGÜR YILDIZLI (Kocaeli) - Gemiler ne olacak, gemiler?

OSMAN ZABUN (Devamla) - Yerli eserlerimizi ve yazarlarımızı yabancı okurlarla buluşturuyoruz. Yaşayan kütüphaneleri çok değişik alanlarda hayata geçiriyoruz.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Ya, tamam, göze girdin, göze girdin; seni seneye Bakan yaparlar. Aferin, çok iyi!

OSMAN ZABUN (Devamla) - Siz AK PARTİ'den devraldığınız belediyelerde AK PARTİ'li belediye başkanlarının yaptığı hizmetlerin mirasını yemekle meşgulken yaptık biz bu işleri.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Ya, bu saatte dinlemiyordur Tayyip Erdoğan seni, boşuna nefesini tüketme.

SEZAİ TEMELLİ (Muş) - Geç kaldın.

OSMAN ZABUN (Devamla) - Sinema sektörüne verilen desteği 47 kat artırdık.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Sabah konuş, sabah; konuşmalarını gündüz yap.

OSMAN ZABUN (Devamla) - Dizi ve filmlerimiz dünyaya açılıyor. Kültür, sanat ve telif hakları alanında 1 milyar TL'yi aşkın mali destek sağladık.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Gece birde uyuyordur şimdi.

OSMAN ZABUN (Devamla) - Özel tiyatroların projelerine en güçlü şekilde destek verdik, seyirci sayısını yüzde 94 oranında artırdık. Siz cumhuriyet mitingleriyle bu ülkenin enerjisini boşa harcamak için yırtınırken yaptık biz bu işleri. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısını yaklaşık 50 milyona, gelirimizi de 4 katına çıkardık.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Mülteciyi 10 milyona çıkardınız, değil mi?

OSMAN ZABUN (Devamla) - Mavi bayraklı plaj sayımızı 127'den 551'e çıkardık.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Senden başka adam bulamadılar mı bu konuşmayı yapacak?

Isparta'nın Sıra Dışı Doğa Harikası Isparta'nın Sıra Dışı Doğa Harikası

OSMAN ZABUN (Devamla) - Konaklama tesislerindeki yatak kapasitemizi 800 binden 2 milyona çıkardık. Tesis sayısını 10 binden 21 bine yükselttik. Siz FETÖ'nün kapatılan televizyonunun önünde onlarla kol kola girerek poz verirken yaptık biz bu işleri. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Sen koalisyon yaparken yapmış olabilirsin. FETÖ'yle koalisyon yaparken yapmış olabilirsin sen bunları. FETÖ'cüler sizi.

OSMAN ZABUN (Devamla) - TİKA'nın yurt dışındaki ofis sayısını 12'den 63'e çıkardık. Hastanelerimiz, okullarımız, su kuyuları ve depolarıyla dünyaya açılıyoruz.

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Hangi bakanlığı istiyorsun söyle, hangi bakanlığı istiyorsun? Hangi bakanlığa adaysın onu söyle.

OSMAN ZABUN (Devamla) - Siz terörist cenazelerinde boy göstermekle meşgulken yaptık biz bu işleri.

Bakın, şair bizim muhalefeti şu dizeleriyle ne güzel tanımlıyor.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Hadi canım, hadi, hadi; bitti.

MELİH MERİÇ (Gaziantep) - Hadi, bitti; hadi, hadi.

OSMAN ZABUN (Devamla) - "Akşam olur mahpushane kitlenir

Kimi kâğıt oynar, kimi bitlenir

Kiminin temyizden evrakı gelir

Düştüm bir ormana yol belli değil

Yatarım yatarım gün belli değil

Mahpusun içinde üç ağaç incir

Elimde kelepçe, boynumda zincir

Zincir sallandıkça her yanım sancır

Düştüm bir ormana, yol belli değil

Yatarım yatarım gün belli değil." (AK PARTİ sıralarından alkışlar, CHP sıralarından gürültüler)

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Kars) - Tamam, aferin, ihaleyi aldın, ihaleyi aldın.

Sayın Turizm Bakanı, duydunuz mu, ihaleyi verin.

GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Kültür Bakanlığında konuşma yapacak senden başka bir adam bulamadılar mı ya? Kültür Bakanlığında konuşuyorsun ya, ayıptır ayıp; azıcık kültürden nasibini alamadın mı hiç?

OSMAN ZABUN (Devamla) - Bütçemizin vatanımıza, milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyor, Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından "Bravo" sesleri, alkışlar)

Nadir Öngören