5 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, geçmiş yıllarda veliler tarafından tepki toplatan özel okul ücretleri için hükümet tarafından sınırlama getirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceden yüzde 36 ve geçen yıl yüzde 65 olarak belirlediği ücret artışları yönteminde değişikliğe gidildi.

Karara göre, artık özel okul ücretlerinin belirlenmesinde farklı bir yöntem uygulanacak. Detayları resmi açıklamalardan öğrenmek mümkündür. Bu değişiklikle birlikte, velilerin ve öğrencilerin mali yükünün azaltılması ve daha dengeli bir özel okul ücret politikası uygulanması hedeflenmektedir. Bu yeni düzenleme ile özel okulların ücret artışları belirli bir oranda sınırlandırılabilir ve böylece velilerin daha uygun fiyatlarla eğitim alabilmeleri amaçlanmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul fiyatlarını belirlemek için yeni bir formül ortaya koydu. Bu formül, son iki yıl boyunca uygulanacak ve özel okul fiyatlarının daha dengeli ve adil bir şekilde belirlenmesini sağlayacaktır. Formül, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin kullanılmasına dayanmaktadır.

Özel okul fiyatları, öncelikle geçmiş iki yılın ÜFE ve TÜFE verileri toplanarak hesaplanacaktır. Bu iki endeks verisi toplandıktan sonra, elde edilen rakam ikiye bölünecektir. Böylece, geçmiş iki yılın ortalama enflasyon düzeyi hesaplanmış olacaktır.

Sonrasında, elde edilen bu ortalama enflasyon rakamına 5 puanlık enflasyon payı eklenerek yeni özel okul ücretleri belirlenecektir. Bu yöntemle, özel okul fiyatlarının sadece geçmiş iki yılın enflasyonuna değil, aynı zamanda gelecekteki enflasyon beklentilerine de uygun bir şekilde belirlenmesi hedeflenmektedir.

Dolar Ve Euro'da Bu Hafta Son Durum Dolar Ve Euro'da Bu Hafta Son Durum

Bu yeni formül sayesinde, velilerin özel okul ücretlerindeki artışları daha önceden tahmin edebilecekleri ve daha öngörülebilir bir mali duruma sahip olabilecekleri düşünülmektedir. Aynı zamanda, özel okulların da ekonomik dengelerini koruyarak kaliteli eğitim hizmeti sunmalarına olanak tanınacaktır.