Isparta'da Eylül ayı itibariyle yaş ceviz hasadı başladı ve bu dönemde yaş cevize büyük bir talep artışı yaşanıyor. Pazarda yaş ceviz satan esnaflar, aynı gün içinde 5 çuvalın üzerinde satış yapmanın memnuniyetini dile getiriyor.

Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler Fahiş Fiyat Artışlarına Yeni Tedbirler

Bu talep artışının arkasındaki sebep ise yaş cevizin kendine has lezzeti. Özellikle hamile bayanlar arasında yaş cevize karşı büyük bir istek olduğu gözlemleniyor. Bu doğal atıştırmalık, tatlı bir lezzet sunmanın yanı sıra sağlıklı yağlar ve vitaminler içeriyor.

Pazarda ceviz satan esnaf, bu dönemdeki yoğun talepten memnun. Bir esnaf, "Bu sene, yaş ceviz satışı oldukça hareketli oldu. Müşterilerimiz yaş cevizin lezzetinden dolayı çok seviyorlar.Özellikle hamile bayanlar aşerdiği zaman direk bizim kapımızı çalıyorlar. Günde 5 çuval sattığım oluyor. Bu talepten memnunuz" şeklinde konuştu. Cevizlerin kilosunun büyüklüğüne bağlı olarak fiyatının değiştiğini belirterek fiyatlar ise şöyle açıkladı; “Cevizin büyüklüğüne göre değişiyor fiyatlar 140 liradan başlar büyüklüğüne göre en fazla 160 liraya satılıyor. Yumurta büyüklüğünde olanlar 140 kilo ondan biraz daha büyükler 150 ve 160 lira” dedi.

Pazarcı esnafı, yaş ceviz soyarken mutlaka eldiven giyilmesi gerektiğini belirtti. Nedeni ise cevizin kabuğunda bulunan sıvının ellerle temas ettiğinde ellerin kahverengiye yakın bir renkle boyandığına dikkat çekti. Bu renk değişikliğinin bir haftadan fazla sürebileceğini ifade etti.

Esnaf, bu konuda şunları söyledi: "Yaş ceviz soyarken eldiven giymenin önemli olduğunu unutmamalıyız. Cevizin kabuğundaki sıvı, ellerimize temas ettiğinde renk elimizi boyar ve bu boyanın çıkması bir haftadan fazla sürebilir” dedi./Özge Kılınç