Bu yeni kararlar bankaların Türk Lirası mevduat faizleri ile müşterilerin para transferleri süreçlerinde yeni düzenlemeler içeriyor.

Eşya Depolama Teklifi Al Eşya Depolama Teklifi Al

TCMB, bankacılık sektöründe TL likiditesini sıkılaştıracak yeni adımların atılacağını duyurdu. Ancak yapılan açıklamada, alınan kararların mevduat faizlerini doğrudan etkilemeyeceği belirtildi. Bununla birlikte, EFT kanalıyla gerçekleştirilen para transfer süreçlerinde bazı değişikliklerin olması bekleniyor.

TCMB'nin, geçtiğimiz Aralık ayında başlattığı Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiye etme sürecine yaz aylarında başladığı biliniyor. Bu süreçte, havuzdaki fonları azaltmak için bir dizi zorunlu karşılık adımı uygulandı. Ancak bu kez alınan kararlar, piyasalardaki likidite dengesini etkileyerek dolaylı olarak bankaların TL mevduat faizlerinde dalgalanmalara sebep olacak.

Bugün açıklanan zorunlu karşılık adımlarında yapılan değişiklikler, gün içi likidite miktarıyla sınırlı kaldı. Bu durum, önceki aylarda alınan kararlardan farklılık gösteriyor. Geçmişte, piyasalardaki fazla likiditenin büyük bir kısmı Merkez Bankası'na çekilmişti.

Alınan kararlar, özellikle önümüzdeki seçimler öncesinde piyasalardaki aşırı hareketliliği kontrol altına almayı hedefliyor. Bu kapsamda, öncelikle 1 Ocak 2021'de başlatılan ve farklı banka müşterilerinin birbirlerine 7 gün 24 saat para transferi yapabildiği FAST sistemi dışındaki EFT ile yapılan para transfer işlemlerinde sürelerde değişiklik yapılacak.

Yılın başında 20 bin TL'den 50 bin TL'ye yükseltilen FAST transfer limitini aşan para gönderim işlemleri, EFT kanalı aracılığıyla gerçekleştirilebiliyor. Ancak bugün alınan kararla birlikte, 50 bin lirayı aşan para transferlerinde ödemenin karşı tarafa ulaşma süresi yaklaşık 2 ila 3 kat artacak. Bu değişikliklerle birlikte, büyük miktarlarda yapılan ödemelerde paranın hesabınızdan kesilmesine rağmen karşı tarafa hemen iletilememesi durumunda birkaç dakika beklemeniz gerekecek.

Haber Merkezi