Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardı ardına yaptığı açıklamalarla bu yıl bir kez yapılacak asgari ücret zammında büyük gün geldi.

Çalışanların umudunu kıran tek zam açıklamasının ardındın TÜRK-İŞ'ten enflasyon düşmeden yapılacak tek zammın bir kısır döngü yaratacağı ve bu zammın yüksek enflasyon nedeni ile hemen eriyeceği açıklandı. Öyle ki TÜRK-İŞ Başkanı henüz görüşmeler başlamadan hükümetin beklentinin altında bir zam oranı ile gelmesi durumunda masadan kalkacaklarını duyurdu.

 

TÜRK-İŞ: MASADAN KALKARIZ

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, enflasyon oranı düşmeden tek zamdan bahsedilemeyeceğini söylemişti. Atalay daha sonraki açıklamalarında ise "Asgari ücret görüşmelerinde, 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde, "O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz" demişti.

ERDOĞAN EN SON NE DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 gün önceki kabine toplantısının ardından asgari ücretle ilgili sessizliğini bozarak bir açıklama yapmıştı. Erdoğan "Yılbaşında ekonomik dengeyi sarsmayacak, çalışanlarımızın kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek." demişti.

 

ANKARA KULİSLERİ ERDOĞAN'IN TALİMATINI KONUŞUYOR

Erdoğan'ın "çalışanlarımızın kayıplarını giderecek bir asgari ücret belirleyeceğiz" sözleri Ankara kulislerini hareketlendirdi.

PAZARLIK ÖNCESİ KULİS BİLGİSİ GELDİ

Asgari ücrete 2024 yılı için bir kez zam yapılacağı kesinleşti. Ancak asgari ücret zam oranına ilişkin kesin bir açıklama yapılmamıştı. Pazartesi günü başlayacak asgari ücret pazarlığı öncesi ise Erdoğan'ın son açıklamaları üzerinden Ankara kulisleri yeni bir bilgiyi konuşmaya başladı.

EN BÜYÜK BEKLENTİ ERDOĞAN EK JEST

2024 yılı asgari ücret zammı için enflasyon oranı baz alınacak. Bu doğrultuda çalışan kesime yüzde 38 ila yüzde 40 oranı arasında bir zam yapılmasına kesin gözü ile bakılıyor. Ancak bu oran Erdoğan'ın daha sonra yapacağı ek zam açıklaması ile değişmesi bekleniyor. Ankara kulislerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dakika yapacağı bir ekleme ile asgari ücret zam oranı yüzde 45'e çıkarılacak. Böylece yılda bir kez zam yapılan çalışanın da gönlü alınacak.

2024 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İÇİN İLK GÖRÜŞME 11 ARALIK'TA

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını yarın yapacak.

TÜRK İŞ VE TİSK TEMSİLCİLERİ MASADA OLACAK

Isparta’ya zirai don uyarısı Isparta’ya zirai don uyarısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.

İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak.

ŞU ANKİ ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 TL

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.