İşitme kaybının en yaygın nedenleri arasında yaş, genetik, kulaktaki hasar olduğunu söyleyebiliriz. Araştırmalara göre yaklaşık 10 kişiden birinin her iki kulağında da işitme kaybı vardır. Ancak en yaygın olan üç tür işitme kaybı vardır.

Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı araştırmaları işitme kaybı için taranan 1000 bebekten 1,7'sinde işitme sorunları olacağını bildirmektedir. Genetik işitme kaybı, bebeklerde işitme kaybının en yaygın nedenidir.

Son zamanlarda yetişkinlerde yaşa bağlı işitme kaybı giderek daha yaygın hale gelmektedir. 55 ile 64 yaş arasındaki yetişkinlerin %8.5'i işitme kaybı yaşıyor. İşitme kaybının en yaygın nedenlerini bilmek ve konu hakkında bilgi almak için işitme merkezine gitmeniz size yardımcı olacaktır.

Geçici ve Kalıcı İşitme Kaybı

Etrafınızdaki konuşmaları ve sesleri duyma veya anlama yeteneğinizin azalmasını işitme kaybı olarak nitelendirebiliriz. İşitme kaybı, kulağın herhangi bir kısmı veya seslerle ilgili bilgileri beyninize taşıyan sinirler normal şekilde çalışmadığında meydana gelebilir.

İşitme kaybı kimi zaman geçici kimi zaman kalıcı olabilir. Kulağın hayati kısımları onarılamayacak şekilde hasar gördüğünde kalıcı hale gelebilir. Yüksek ses iç kulağa zarar verebilir.

Uzun süre yüksek sesle dinlemek kulaktaki tüy hücrelerini fazla çalıştırabilir ve bu hücrelerin ölmesine neden olabilir. İşitme kaybı, maruziyet devam ettiği sürece ilerler. Gürültüye maruz kalma durduktan sonra bile zararlı etkiler devam edebilir. İç kulakta veya işitsel sinir sisteminde hasar genellikle kalıcıdır.

İşitme Kaybı Testi

Gürültülü ortamlarda konuşmaları duymakta zorlanıyor musunuz? Arkadaşlarınız ile sohbet ederken duyamadığınız için cümlelerini tekrar etmelerini ister misiniz? Önemli sesleri kaçırıyor olabilirsiniz. Artık endişe etmeniz gereken bir durum yok.

Yeni teknoloji ile işitme testi oldukça hızlı gerçekleşen bir işlem. Ücretsiz olarak Maxtone işitme merkezlerinde test olabilirsiniz. Alanında yetkin işitme uzmanları ile içiniz rahat olsun. İhtiyacınız doğrultusunda işitme cihazı önerileri yapılabilir. Kampanyalardan faydalanabilirsiniz.