Bu kapsamlı çalışma ile milyonlarca işçi ve işverenin hesapları detaylı bir şekilde incelenecek.

SGK'nın 2024 Strateji Planı'nda, sigortalı işçi çalıştıran ancak sigorta primlerini eksik ödeyen ya da hiç ödemeyen işyerlerinin tespiti için yeni bir çalışma öngörülüyor. Ayrıca, çalışan olmadığı halde kendini sigortalı gösterenlerin de belirlenmesi amaçlanıyor.

SGK'nın 2024-2028 Stratejik Planı'nda yer alan denetim ve kontroller, birçok işyeri ve çalışan için ciddi sorunlar doğuracak.

Isparta Çiçek Siparişi Isparta Çiçek Siparişi

Geçen yıl yapılan denetimlerde 112 bin 302 iş yerinin kayıt dışı olduğu tespit edilmiş ve bu durum SGK'yı daha sıkı denetimlere yönlendirmişti. Yapılacak incelemelerle birlikte 5 yıl içinde 105 bin iş yerinin ve 700 bin kişinin kayıt altına alınması hedefleniyor.

2023 yılında SGK'nın değerlendirdiği şikayetler ve yapılan incelemeler sonucunda 774 bin 258 kişinin sigortasız çalıştırıldığı belirlenmişti. 5 yıl içinde ise 1 milyon 474 bin 258 işçinin sisteme dahil edilmesi bekleniyor.

SGK, bu çalışma ile yasal olarak işe alınan işçilerin çalışmalarının eksiksiz bir şekilde bildirilmesini ve sigorta primlerinin düzenli ödenmesini sağlamayı hedefliyor. Bu tür kayıtların önlenmesiyle SGK'nın gelirlerinin artması ve işçilerin emeklilik haklarına erişimlerinin güvence altına alınması amaçlanıyor.

Haber Merkezi