Eski belediye başkanı yaşamını yitirdi Eski belediye başkanı yaşamını yitirdi

Ruby Cyber Labs  Siber Güvenlik ve Adli Bilişim Laboratuvarı, Mimar Sinan Caddesi üzerinde bulunan ofis açılışını, farklı bir şekilde yaparak, bilişim alanındaki tehdit ve tehlikelere karşı toplumda farkındalık sağlamak ve uyarmak üzere “Dijital güvenliğiniz için artık yanınızdayız” başlığıyla Meydan AVM Kültür Merkezi Gül Kongre Salonu’nda önemli bir sunumla gerçekleştirdi.

İl Emniyet Müdürü Ahmet Cengiz KOÇAK, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Yasin ORAKOĞLU, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Haydar AKKOÇ, Baro Genel Sekreteri Ali Burak YILDIZ, Muhasebeciler Odası Yönetim Kurulu  Sekreteri Mehmet Buğra TURHAN, Baka temsilcisi, Ticaret Odası Temsilcisi, Özel banka temsilcileri, hukukçular ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen sunumlu açılışta konuşmacı olan Siber Güvenlik ve Adli  Bilişim Uzmanı Ömer Faruk YAKUT katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak beraberinde uygulamalı örnekler de sundu.

İl Emniyet Müdürü Koçak, sunum sonrası Siber Güvenlik ve Adli Bilişim Uzmanı Ömer Faruk YAKUT’u tebrik ederek, işletmenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Önemli vurguların yapıldığı sunumun faydalı olduğunu belirterek, “Siber ve dijitalleşme artık hayatımızın bir parçası ve vazgeçilmezi oldu” cümlesiyle tehlikeye dikkat çeken Müdür Koçak, konuya ilişkin yaptığı kısa açıklamada şu ifadelere yer verdi: ”Bundan 10-20 sene önce hayatımıza televizyon girdi, teknoloji girdi ve yavaş yavaş ailedeki ilişkiler azalmaya başladı derdik ama şimdi bu sosyal medya ve sosyal platformlarla internet çağı, dijitalleşme kat kat geçti. Bunun yanı sıra anne ve babanın çocuğuyla yaşadığı ilişkiler değişti, çocuk siber alemde ya da sosyal bir platformda daha çok zaman geçirmeye başladı.Karı kocalar,çocuklar ailece evde oturdukları zaman bile birbirleriyle konuşması gerekirken artık  öyle bir hale geldi ki sosyal medya ile vakit geçirmeye başladı. Çocuklarımız artık  sosyal medya üzerinden arkadaşlık kurmaya başladı ve telefonu elinden  düşürmüyorlar.WhatsApp,  Instagram, facebook’ta vakit geçiren toplum giderek yalnızlaşmaya başladı.Toplumda tüm bireylerin sosyal medya ve teknolojiyi kullanımı artarken, bunun yanı sıra tehlikeler de meydana gelmeye başlıyor. Özellikle sosyal medyada yayınlanan bir takım yayınlar,bazı zararlı konuşmalar, bazı reklamlar ,bazı kötü alışkanlıklar çocuklarımıza özendirme diyelim bunların hepsi bu sanal dünyada bu teknoloji dünyasında çok ciddi anlamda gezinmeye, cirit atmaya başladı.Tabi bu da ister istemez bizi endişelendiriyor.Yani bugün günümüzü ve toplumumuzu ciddi anlamda domine eden,ciddi anlamda yönlendiren sosyal medya artık hayatın bir parçası oldu. Artık bir yaşam tarzımız oldu ama biz de polis olarak bununla ilgili güvenlik anlamında,özellikle sosyal medya üzerinden dolandırıcılık,sosyal medya üzerinden yapılan suç örgütlerinin karalamaları gibi konularda çalışmalar yapıyoruz.Tabi çok hızlı yayılıyor,çok hızlı devam ediyor,çok hızlı bir süreç  ve teknolojiyi  yakalamak için biz elimizden geldiğince buna ayak uydurmaya çalışıyoruz ama önemli olan toplumumuzda tüm bireylerimizin sosyal medya kullanımında daha dikkatli olması lazım” 

ALANINDA TEK ve TÜM TÜRKİYE’YE HİZMET VERİYOR         

Adli bilişim hizmetleri, Siber güvenlik hizmetleri, siber güvenlik ve yazılım eğitimleri ve geliştirdiği siber güvenlik ürünleri ile alanında tek olan ve tüm Türkiye’ye hizmet veren RUBY CYBER LABS Siber Güvenlik ve Adli Bilişim Laboratuvarı Kurucusu Siber Güvenlik ve Adli Bilişim Uzmanı Ömer Faruk YAKUT; siber güvenlik ve bilişim alanında uzun yıllardır hem sektörde ,hem de akademik saha içerisinde faaliyetler yürüttüklerini belirterek, aynı zamanda siber güvenlik ve adli bilişim eğitimleri verdiklerini de kaydetti.

SİBER GÜVENLİK ARTIK BİR SEÇENEK DEĞİL, ZORUNLULUKTUR

Adli Bilişim Uzmanı YAKUT, ”Bugün aslında Isparta’mızda Akdeniz bölge ofisini kurduk” ifadesiyle başlayan açıklamasında şu sözlere yer verdi: Ruby Cyber Labs siber güvenlik ve bilişim laboratuvarımız Isparta özelinde Akdeniz bölgesine, yine halihazırda Akdeniz bölgesi özelinde de tüm Türkiye’ye hizmet vermeye başladı. Hizmetlerimizle Isparta‘ya büyük ölçekli katma değer katmayı hedefliyoruz. Siber güvenlik şirketimizin açılışını çalışma alanımızı ve faaliyetlerimizi anlattığımız bir sunum ile gerçekleştirdik. Açılış nedeniyle yaptığımız sunuma protokol üyelerini,  yine konuyla ilgili baro üyesi avukatları, emniyet kuvvetlerini, parti temsilcilerini ve vatandaşlarımızı davet ettik. Çünkü bizim alanımızla ilgili çok fazla konu başlığı var ve bu konu başlıkları kurumlar kadar yoldan geçen sade bir vatandaşı da ilgilendirmekte. Dijital dönüşümlerin hızla gerçekleştiği günümüzde siber güvenlik artık bir seçenek değil, aynı zamanda bir zorunluluk haline de geldi. Bu zorunlulukla beraber bizlere çok fazla iş düşüyor. Siber saldırıların artması ile birlikte ne yazık ki kolluk kuvvetlerinin işi de çok daha fazla artıyor. Bu mağduriyetlerin çözülmesi de ister istemez daha fazla zaman alıyor . Bizler de bu alanda verdiğimiz teknik hizmetle kurumlarımızı ve vatandaşlarımızı desteklemeyi hedefliyoruz. 

SOSYAL MEDYA SALDIRILARINDA HESAPLARINIZI KURTARIYORUZ 

Şirketimiz bünyesinde siber güvenlik hizmetleri de veriyoruz. Bu siber güvenlik hizmetlerinin alt başlıklarından biri sızma testi hizmetlerimizdir. Bu hizmet içerisinde kurumların ne kadar güvende sorusunu cevaplamak için bir planlı siber saldırı simülasyonu gerçekleştiriyoruz. Sonra sistem açıklarını tespit edip, bunu bir raporla kurumlara bildiriyoruz. Yine bununla beraber hem kurumlara hem şahıslara dijital danışmanlık hizmetleri de veriyoruz. Örnek olarak Eğer sosyal medya hesaplarını güvene almak istiyorlarsa ya da sosyal medya hesaplarına bir saldırı gerçekleştiğinde bu saldırı ile ilgili hesapları kurtarmak istiyorlarsa yine bizden danışmanlık hizmetleri alabilecekler.

Adli bilişim hizmetlerimiz ise biraz daha halka dönük bir hizmet, yine kurumlara da hizmet vermekle beraber bu daha çok yoldan geçen vatandaşları da ilgilendiren bir hizmet. Örneğin cep telefonunuza bulaşan bir zararlı yazılım sizin bütün banka hesaplarınızı boşalttı. Böyle bir durumda yapmanız gereken ilk iş bir avukattan önce bir uzman ile görüşmek. Çünkü hızlı ve doğru bir olay müdahalesi yapılmadığında sonraki süreçlerde tehlikeye giriyor ve mağduriyet daha da büyüyor. Bu nedenle önce bir adli bilişim uzmanı ile daha sonrada bir avukatla görüşülmesi gerekir. Genelde bu tür hizmetler Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlerde veriliyor biz bu hizmeti Isparta’ya getirdik ve Isparta özelinde Akdeniz’e ve yine Türkiye’ye bu hizmeti veriyoruz. Kısa vadede odaklandığımız nokta ise üç yıl içinde de kendi ürünlerimizi bütün dünyaya satarak, hem Isparta’mıza hem de ülkemize katma değer katmayı hedefliyoruz.

Bir diğer çalışma alanımız da Uzman mütalaası ve bilirkişilik hizmetlerimizdir. Bu hizmetle vatandaşlarımız kendi dava süreçlerini desteklemek için sunacakları dijital delillerin hem çıkarılması hem de sunulması konusunda teknik destek ve rapor isteyebilmektedir. Örneğin bir WhatsApp sohbetini bile ekran görüntüsü alıp dava dosyasına sunmak adli bilişim standardına uygun bir yaklaşım değildir. Çünkü bunun manipülasyonu çok basittir. Hatta bununla ilgili uluslararası bilgi güvenliği kongresinde yayınladığımız whatsapp manipülasyonu isimli bildirimizde bu konuyu ispatladık ve literatüre kazandırdık. Bu nedenle tarafı olunan davalarda bu hususta bir delil ile karşı karşıya kalındığında isteyen vatandaşlara danışmanlık hizmeti veriyoruz. Buna dayanaraktan şunu söylemek doğru olacaktır. Dijital deliller çabuk bozulabilir ve manipüle edilebilir bir yapıya sahiptir. Bunları sunmak ve raporlamak uzmanlık gerektirir. En basit bir dijital delilin sunulmasında bile destek alıp adli bilişim standartlarına uygun sunulması istenmelidir. Eğer tarafların davalarda gerçekten kendini ispat etmek ve dijital delilleri güvenle sunmak istiyorlarsa buna çok hassasiyet göstermek gerekiyor. İşte o nedenle de buradayız ve bütün dijital delilerini bizimle çalışarak raporlanmasını isteyebilirler. Biz bu işlemleri uluslararası standartlarına göre yaptığımız için dünyanın neresine giderlerse gitsinler başka bir uzman delilin bozulmadığını anlayabilir ve bunu raporlayabilecektir. .Çünkü biz bir profesyonel olarak adli bilişim standartlarına uygun olarak çalışıyoruz. Biz bu alanda hem akademik çalışmalar yaparak sürekli kendimizi geliştiriyor ve günceli takip ediyoruz. Vatandaşa da bu bilinç ve etik ile hizmet vermeye çalışıyoruz.

VERİ KURTARMA HİZMETİ VERİYORUZ 

Adli bilişim laboratuvarımız bünyesinde veri kurtarma hizmetleri de veriyoruz. Bu veri kurtarma hizmetlerimiz ile aslında bütün vatandaşların günlük hayatta kullanmış olduğu hard diskler ,cep telefonları ,USB belleklerdeki hatıra niteliğindeki veriler yada kurumsal veriler çeşitli sebepler ile bozulabiliyor yada farklı arıza durumlarından dolayı ulaşılamaz hale gelebiliyor. Bide veri kurtarma laboratuvarımızda bu kurtarma işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Bazılarını sorunsuz  %100 kurtarabilirken, bazılarını belli bir miktar kayıpla kurtarabiliyoruz. Bu ise daha önceden yapılan yanlış ve bilinçsiz müdahaleden kaynaklanıyor. Bazen de başına gelen olaya göre kurtarma işlemi mümkün olamayabiliyor, en azından bununla ilgili de son süreci kişinin kendisine bildiriyoruz.

Siber saldırıların ve dijital kayıpların ne zaman meydana geleceği bilinmediği için vatandaşlarımız bize yedi gün yirmi dört saat bize müracaat ederek bu konuda yardım ve destek alabilirler. Birde şu konunun altını çizmek istiyorum; lütfen vatandaşlarımızın başına böyle bir şey geldiğinde önce güzel bir araştırma yapsın. Bu iş hangi uzmanlık alanı ile ilgilidir diye. Bize gelmeden önce bir telefoncuya ya da bir bilgisayarcıya gittiklerinde ve yanlış müdahale yapıldığında müdahale şansımızın azaldığını görüyoruz. Bunu şuna benzetebiliriz, cerrah olmayan sıradan bir vatandaşın ameliyathaneye aldığınızı düşünün, vatandaşa önce müdahale etmesini söyleyin ve sonrasında da cerrahtan hastayı kurtarmasını isteyin, Bu ne kadar  işi zora sokarsa anlattığım durumda da bizim işimiz de o kadar zora sokulmuş oluyor. Bu durumun önemini anlayıp önce araştırıp sonra güvenilir kişilere teslim etmelerini tavsiye edebilirim.

PROFESYONEL REKLAMLAR KAZANCINIZI KATLAR 

Son olarak bünyemizde verdiğimiz reklam hizmetlerimizden söz etmek isterim. Bu  alan tamamen birlikte çalıştığımız sevgili eşim Hilal YAKUT a ait bir alan. Sosyal Medya Yöneticiliği Bölümünden mezun olduktan sonra bu alanda ciddi tecrübe edindi kendisi. Onun tecrübesi ve bakış açısı ile sosyal medya ve Google Ads reklamlarının yönetimini profesyonel şekilde yönetiyoruz. Yine Google SEO çalışmalarımız ile Web sayfalarını ön sıralara çıkarma hizmeti veriyoruz. Bu alan çok önemli bir alan örneğin bir ürünü müşteriye ulaştırmak istiyorsak şunu belirtmek gerekir ki; bütün işletmelerin önünden insanlar geçmiyor ama bu işletmeler ürünlerini satma imkanı bulabiliyor. Artık herkes aradığı ürünü mağazaya gitmeden internetten çok rahat bulabiliyor. Özellikle Pandemi ile beraber internetten alışveriş yapmak çok yaygınlaştı. Eskiden insanlar internetten alışveriş yapmaktan korkardı ama şu an korkmuyor çünkü pandemi  döneminde herkes bu duruma alıştı. İşte hal böyle olunca  reklama duyulan gereklilik ve rekabet arttı. İşte bu rekabette öne çıkmak için  sosyal medya reklamları ,Google Ads reklamları ve Google SEO çalışmaları yapılması gerekiyor. Biz bunun sahada çok faydasını görüyoruz . Şöyle özetleyebilirim bir reklam çalışmasında profesyonel bir yardım almayıp, kendiniz reklam çıktığınızda; Örneğin bir dil okulusunuz çok güzel bir dinlenme etkileşim kurmak için fiziki ortamınız var. Çektiğiniz bu kafeye benzeyen ortamının altına çok güzel müzik eklediniz ve sizin bu eklemiş olduğunuzu hayal edelim. Bu reklam  postu eklenen müzikten hoşlanan insanların karşısına çıktığı gibi, sürekli Kafe Reels leri izleyen bir insanın da karşısına çıkacaktır. Dolayısıyla sizin reklam için harcadığınız para boşa harcanmış bir para olacak. Oysa siz bir dil okulusunuz ve dil eğitimi satıyorsunuz. Bu da gösteriyor ki eğer amaca yönelik reklam çıkmazsanız, bu algoritmadan haberdar olmazsanız reklam maliyetiniz artar, ancak müşteri portföyünüz düşer. Firma olarak profesyonel panellerle, analizlerle yapıyoruz. Sizin reklam maliyetinizi en efektif ve verimli şekilde kullanıyor ve hedef odaklı çalışıyoruz. Biz bu konuda gerçekten çok iddialıyız. Çalıştığımız işletmelerin reklam maliyetini  yarıya düşürerek kazancını ikiye katlamak için yeni yöntemler geliştiriyoruz. Reklam yönetimi alanında bizimle çalışacak firmalar gerçekten bizimle profesyonel şekilde çalışmayı taahhüt ederlerse, yani geleneksel yaklaşımları bırakıp bizim yönlendirme ve direktiflerimizle profesyonel hareket etmeyi kabul ederlerse reklam maliyetlerini ciddi oranda düşürüp, ulaşılan hedef kitleyi arttırmayı taahhüt ediyorum. 

SİBER FARKINDALIK, SİBER GÜVENLİK VE ADLİ BİLİŞİM EĞİTİMLERİ VERİYORUZ 

Ayrıca şirketimiz bünyesinde hizmet veren bir akademi kurduk. Bu akademide de sahada edindiğimiz tecrübelerimizle meslek edindirme yönünde eğitim veriyoruz. Bu meslek sahada öğrenilecek bir meslek, yani bilgisayar başında bir şeyle uğraşmadan sürekli dinleyerek yapabilecek bir meslek değil .Siber güvenlik eğitimleri, adli bilişim eğitimleri ve yazılım eğitimleri veriyoruz genel olarak. Çocuklar için de yine yapay zeka ve algoritma eğitimleri hazırlıyoruz. Bunları yine kendi özelinde üç dile çevirip bazen duruma göre bir dil ya da iki dile çevirip ihtiyaca göre bunları dünyadaki diğer platformlarda da herkesin hizmetine sunuyoruz. Akademimiz içerisinde yine yüz yüze eğitimler de gerçekleştireceğiz. Isparta’da yine bu konularla ilgili de bize ulaşabilir, destek alabilir veya katılabilirler. Eğitimlerimize bütün yaş grupları katılabilir ama bizim öncelikle tercihimiz üniversite öğrencileri ve yeni mezun olmuş arkadaşlar. Ama kendini bu alanda geliştirmek isteyen herkes katılabilir. Ancak bu işe ne kadar erken başlanırsa o kadar avantajlı olurlar kesinlikle. Şöyle ki; daha önceden eğitmenlik yaptığım eğitimlerde; üniversitede okuyan katılımcıların yanında, çok daha ileri yaşlarda eğitim alan katılımcılarda vardı. Kendini sonradan bulmuş ve bu işe girmiş gerçekten ciddi paralar kazanmak nasip olmuş insanlar gördüm ve tanıdım.

Eğitimlerimiz üç aylık, bir aylık bazıları da daha kısa oluyor. Bazıları temel eğitim olarak verilmekte, orta ve ileri düzeyde eğitim de yapılmakta. Hepsini bir anda veremiyorsunuz kademe kademe ilerleniyor. Diğer taraftan Herkese de her eğitimi veremiyorsunuz maalesef . Çünkü temel eğitimi geçmeyen birinin ileri eğitimi alması çok sağlıklı bir yaklaşım değil .Aksi halde bu kendini kandırmak olur. Biz genelde bir eğitim açtığımızda önce bir temel bilgilendirme kısmını  ücretsiz olarak açarız. Genelde insanlar bu tarz eğitimlere teveccüh gösteriyorlar. Ancak çoğu kişi başladığı gibi işin sonunu getiremiyor .Ancak eğitimin başlangıç kısmı ile ilgili temel bilgiler edinerek bunu ilerletip ilerletemeyecekleri hakkında bilgi sahibi oluyorlar.  Temel eğitim sonunda bir sınav yaparak O eğitimden geçenleri bir sonraki eğitime almayı planlıyoruz. Çünkü herkesin parasının ve zamanının kıymetli olduğunu düşünüyorum. Kimsenin kendisini kandırmasını istemiyorum, buna müsaade etmemek için ücretsiz bir kısım eğitim verip daha sonra yüz yüze eğitimlere başlıyoruz. Özellikle bu eğitimin ücretli kısmına geçmeyi bile kişinin hak etmesi gerekiyor. Bizim özellikle bu konuda ticari bir kaygımız yok. Eğitimi kaliteli vermek ve doğru kişilere ulaştırmak en önemli önceliğimiz. Temel eğitim sonunda Kişi yanlış yere yönelmiş olduğunu düşünebilir bu onun için en azından bir ipucu olabilir. Onu test etmek için  kendisine bir fırsat vermek gerekir. Akademimizde böyle bir eğitim politikası izlemeyi ve daha çok fayda sağlamayı düşünüyoruz.

 DİJİTAL SALDIRILARDA HIZLI ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ 

Şunu söyleyebilirim kurum ya da küçük işletmeler kendi konuları ile ilgili dijital danışmanlık almak isteyenler, sektörü ile ilgili her konuda bize ulaşabilirler. Sorunların çözümlerini hızlı bir şekilde üretiyoruz, çünkü bir saldırı meydana geldiğinde nasıl bir süreç izlendiğini biliyoruz. Profesyonel bir şekilde saldırı olmaması için koruma hizmeti de veriyoruz. Burada da dijital danışmanlık hizmetimizin altında kişilerin kendi ihtiyaçlarına göre; yazılım ihtiyaçları ile ilgili ve  Siber güvenlik ihtiyaçları ile ilgili profesyonel hizmet sunabiliriz. Biz Çözüm için buradayız, eğer güvende kalmak istiyorlarsa bizimle çalışmak zorundadırlar.

Diğer taraftan kurumlar, okullar, yada sivil toplum kuruluşları da bizden siber farkındalık eğitimleri talep edebilir. Bu eğitimler ile çalışanların farkında olmadan yaptığı yanlışların  kurumları nasıl zarar uğratabileceğini, Bunun yaşanmaması için bilgisayar teknolojilerin güvenli kullanmaları ile ilgili önemli bilgiler veriyoruz. Bu eğitimlerde sosyal medya hesaplarını saldırganların nasıl çaldığından tutun, hangi sosyal mühendislik yöntemlerini kullandıklarına kadar detaylı uygulamalı bilgiler aktarıyoruz. Örneğin maille haberleşen iki işletme düşünün, A işletmesinin hizmeti için B işletmesi ödeme yapacak, saldırgan A işletmesinin mail hesabını taklit ederek B işletmesi ile haberleşebiliyor ve burada ödeme bilgilerinin değiştiğini söylüyor B işletmesine. B işletmesi de her zaman haberleştiği mail gibi görünen hesap sahibine güveniyor ve ödemeyi yapıyor. Bu email  Spoofing isimli bir saldırı türüdür. Böyle bir saldırıya maruz kalan kurumun kaybını düşünebiliyor musunuz? Bu nedenle kurumlara bu tarz güncel saldırı yöntemlerinin anlatıldığı Siber farkındalık eğitimlerini de sağlıyoruz.

Son olarak başta bahsettiğim bir söz ile bitirmek istiyorum:“Siber Güvenlik Artık Bir Seçenek Değil, Zorunluluktur” / Elif AKGÜL