Ulusal televizyonlarda son zamanlarda artan SMS yarışmaları gerek yarışmanın içeriği ve gerekse genel konsepti açısından halkımızı enayi yerine koymanın yeni bir versiyonu olarak dikkati çekmektedir. Plaj kıyafeti ile ekran karşına geçen ve 3 dakika da bir “ ay ne kolay soru hadi arayın size para verelim. Ne kadar basit bir soru” tarzı sululukların yanında hakikaten de sorulan sorular “arayanları acaba bu kadar bilgisizmiyiz  diyecek kadar duygusal erozyona düşürecek nitelikte.

Sorular o kadar basit o kadar albenisi yüksek sorular ki. Karşılığında da 1000 YTL falan veriyorlar.yani arıyorsunuz cevaplıyorsunuz ve 1000 YTL alıyorsunuz.5 dakika da Beşiktaş yani.bukadar utanmazlık olur yahu. Okuyanlara soralım bakalım kaç sn de cevaplayacaklar: PA_L_CAN harfleri çıkmış, sunucu devam ediyor rengi mor, içi oyulup kıyma ile yemeği de yapılıyor. Üstüne üstlük sunucu halkımıza yardımcı da oluyor ve oraya kelimenin resmini de çiziyor ki kolayca bulunuversin. Ama ne mümkün en az 30 dakika bu işkence sürüyor ve neyazıkki halkımız bu kelimeyi bulamıyor. Zaten bulunsa yarışma bitecek ve arayan 1000 YTL kazanacak. Ama kazın ayağı öyle değil.

Peki işkence metodu nasıl işliyor, nasıl bir erozyon yaşatılıyor. Şöyle: ekranda verilen numarayı arıyorsunuz, karşınıza bir telesekreter çıkıyor.
"Bu aramada soruyu yakalayamadınız, denemeye devam edin" diyor. İkinci aramanızda size basit bir matematik sorusu soruyorlar. Örneğin 52-48=? Veya 79-77=? Gibi. Anında cevaplıyorsunuz ama kabul etmeleri ne mümkün. “sesiniz anlaşılmadı? Veya “yanlış oldu tekrar arayın” veya istenilen sürede cevaplandıramadınız” şeklinde son derece onur kırıcı cevaplar.

Neticede her arama 5 YTL olduğu için ve kısa sürede para kazanma hırsımızın sonucu olarak daha çok aradığımızdan ortaya muazzam bir para çıktığını artık siz hesaplayın. Sonunda birinin oparayı kazanıp kazanmadığını bilmiyorum. 5 YTL gibi az miktar olarak gözüken miktar enayi yerine koyma uygulaması sayesinde oldukça büyük miktarlara ulaştığı açık açık malum.

Okuyuculara tavsiyelerden biri hiç kimse ama hiç kimse başka birine böyle ucuz ve kolayca para vermez bunu hiçbir zaman unutmayın. Asla ve asla böyle tuzaklara kanmayın. 1 SMS ile bu kadar para, 1 arama ile araba vereceğiz tarzı insanın onur ve haysiyetini kırıcı oyunlara alet olmayın. Bu arada RTÜK’ ün tavrını merak ediyorsanız söyleyeyim Başkanı 6000 YTL ve üzeri Üyeleri ise 5.700 ve üzeri uzmanlarının ise ortalama 2.000 YTL maaş aldığı bu kurumun herhalde 1 SMS ile 1000 YTL kazanmaya ihtiyacı yokki ses çıkarmıyorlar.