​Somada İşçiler Değil Devlet Öldü!

Geçen hafta Soma’da büyük bir facia yaşadık. Yaşadık diyorum sadece orada ölen işçilerin aileleri değil Toplum olarak hepimiz bu büyük acıyı yaşadık, paylaştık ve yaşamaya devam ediyoruz. Burada bu işi yapan şirketin kusuru var mı yok mu elimizde bununla ilgili şuan bir veri yok. Ama bir işletmede mevcut işten dolayı 300 kusur insan ölüyorsa burada bir sıkıntı olduğu aşikârdır. Devletin ilgili kurumları bu trajediyi enine boyuna araştıracaktır. Sonuçta hatası olan varsa en ağır şekilde cezalandırılmalı bir daha böyle trajedileri yaşamayalım.
 
Bu faciayla birlikte aslında biz Devlet olarak büyük bir zaafımızla da yüzleşmek zorunda kaldık.  Nedir bu zaafımız? Biz krizleri yönetemiyoruz. Biz krizin ne olduğunu bilmiyoruz. Geçmişte yaşadığımız bu tip krizlerde yaptığımız hataları bir sonrasında yeniden yaşıyoruz. Van’da deprem oluyor iktidar krizi yönetemiyor, Afyonda askerlerimiz şehit oluyor iktidar krizi yönetemiyor, Uludere’de kendi vatandaşlarımızı bombalayarak öldürüyoruz iktidar krizi yönetemiyor, Ee o zaman bu iktidar neyi yönetecek? Krizleri bu kadar pespaye bir şekilde yaşamak zorunda mıyız?
 
Şimdi bu krizler sadece Türkiye’de oluyor değil. Bakıyorsun Batı’da hatta dünyanın her hangi bir yerinde bir kriz çıkıyor o ülkeler bu krizleri bir şekilde başarılı bir biçimde yönetiyor. Yönetemiyorsa da yönetemeyen görevini bırakıyor. O zaman Devleti yönetenler kendilerine sormaları gerekmez mi biz niye bu tür krizleri yönetemiyoruz?
 
Bir diğer meselede Ülkenin Başbakanı facianın yaşandığı bölgeye gidiyor orada insanlar zaten büyük acı içinde yani onların sağduyulu düşünmeleri zaten mümkün değilken Ülkenin Başbakanının vatandaşlarla yaşadıkları hadiseler bak, müşavirleri vatandaşları tekmeliyor. Bize ne oluyor böyle anlam veremiyorum. Bir ülkenin Başbakanının müşaviri diğer bir adla danışmanı vatandaş ne derse desin, o zaten büyük acı içinde ne yaptığın ne söylediğin belki de farkında bile değil, sen tüm karate bilgini bu vatandaş üstünde uygulamaya çalışıyorsun edep yahu biraz edep. Yahu velev ki diyelim sana hareket eden, küfür eden orada hayatını kaybeden işçilerin yakını bile olmasa sen bir müşavir olarak kendime hâkim olamadım diyebilir misin? Böyle bir şey olabilir mi?
 
Şöyle bir olay gelişmiş bir ülkede olsaydı, ne o ülkede Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı kalırdı neden Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı kalırdı. Hemen istifa ederlerdi. İstifayı da utançlarından dolayı ederlerdi. Örneği var mı? Çok örnekleri var. Letonya’da Alışveriş Merkezi çöktü Başbakan istifa etti, Güney Kore’de feribot battı Başbakan istifa etti. Almanya’da Cumhurbaşkanın tatil parası olan 700  €uro’yu özel şirkete ödettiği ortaya çıkan Alman Cumhurbaşkanı utancından istifa etti. Hollanda başbakanı Avrupa Birliğinin kemer sıkma politikası kabul etmem dedi istifa etti.
 
Kalın Sağlıcakla.