Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren kira beyanname verme süreci 1 Mart'ta başladı. Bu yıl, GİB "kira bildirim formu" ile kiracıları da sürece dahil etti. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma ulaşabiliyorlar, e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlayabiliyorlar.

2023'te konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi ödemek zorunda. Beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında verilebilecek.

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının 'gib.gov.tr' internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurabilecekler, Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana ulaşılabilecekler. Ancak, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler, ticari, zirai veya mesleki kazançlarını beyan etmek zorunda olanlar, gelirlerini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler büyük cezalarla karşılaşacaklar.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergilendiriliyor. Elektronik ortamda verilmesi zorunlu olan beyannamelerin süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi cezası uygulanacak.

Su Perdeli Yaş Boya Kabini Nedir İşletmelere Sağladığı Faydalar Nelerdir? Su Perdeli Yaş Boya Kabini Nedir İşletmelere Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisiyle 1 Nisan'a, ikinci taksiti ise 31 Temmuz'a kadar ödenebilecek. Tapu sahipleri, ödemelerini anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden gerçekleştirebilecekler.

Haber Merkezi