İzmir’de yaşayan tarihçi-yazar hemşehrimiz Recep Bozkurt’tan mesaj var.

 Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünde, milli mücadele döneminde Eğirdir’de kurulan ilk deniz birliği olan (EĞİRDİR BAHRİYE MÜFREZESİ’nin) çok önemli askeri ve stratejik görevlerini yerine getirdiği,  batı cephesinde   kritik görevler yaparak büyük taaruzun kazanılmasında katkılarından dolayı Beyaz şeritli İSTİKLAL MADALYASINI hak ettiğini belirtti.

            Güller ve göller diyarında kurulan Eğirdir Bahriye Müfrezesinin kurtuluş savaşına çok önemli katkılarda bulunarak kritik görevleri başarıyla yerine getirdiğini ifade eden tarihçi-yazar Recep Bozkurt Milli Savunma bakanlığına gerekli müracaatların yapıldığını ifade ederek özetle şunları ifade etti.

            “Milli mücadele döneminde kurulan ilk deniz müfrezesi Eğirdir Bahriye müfrezesidir. Ne mi vardır,  bu müfrezede. 100 tonluk bir römorkun çektiği 4 duba, 50 ton kapasiteli 5 mavna, 30 tonluk bir filika, 20 kayıktan oluşan Eğirdir gölü askeri merakıbı bahriyesi  var. Eğirdir gölünün dört bir yanından tüm kayıkçı ve balıkçıları var. Ayrıca Antalya limanından ve Konya-Akşehir depolarından getirilen binlerce ton mühimmat-askeri araç-gereçle,  yiyecek içecek  var.

Ve gölde gece-gündüz patlayan dalga ve fırtınaya rağmen Batı cephesine ulaştırılan emek-alın teri ve insan gücü var. Eğirdir gölü ve Eğirdir-İzmir demir yolu hattı savaşlar sırasında yaralanan binlerce askeri bu lojistik yollardan çevre hastanelere ve yaralı bakımevlerine ulaştırmışlardır. Bu yüzden Başkomutanlık meydan savaşının kazanılmasında çok önemli yeri vardır” dedi.

İşte bu nedenlerden dolayı   Milli mücadele yıllarında Karadeniz İnebolu’ya verilen Beyaz şeritli İstiklal madalyasının Isparta ve Eğirdir’e verilmesine  önemle  işaret eden Bozkurt : “Batı cephesine, gözünü kırpmadan,  gece-gündüz demeden,  hizmet etmiş tüm Isparta ve Eğirdir insanı silah-mühimmat-gıda ve elindeki  insan kaynağını   aktarmıştır.  Beyaz şeritli İstiklal madalyasını göller ve güller diyarının insanları da çoktan  hak etmiştir ” dedi.

            MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI 3 TÜR İSTİKLAL MADALYASI VERİYOR.

            Bilindiği üzere Milli Savunma bakanlığı 3 tür İstiklal madalyası veriyor.

1-         KIRMIZI ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI : Savaşa bizzat katılanlara, şehit olanlara ve şehit yakınlarına ve gazilerimize veriliyor. (Tarihi kayıtlara göre Eğirdir’den 187 kişi var.)

2-         KIRMIZI-YEŞİL ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI : MECLİS’ten bizzat savaşa katılıp cephelerde mücadele eden vekillere  veriliyor. (Isparta’mızdan büyük kahraman Hafız İbrahim DEMİRALAY’a verildi.)

3-         BEYAZ ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI : Savaş öncesi cephe gerisinde verilen silah-mühimmat-insan kaynağı-gıda gibi tüm sosyo-ekonomik olaylara katkıda bulunanlara veriliyor. (Karadeniz İnebolu’ya verildi.) - (NOT : Kayıtlara göre :  Eğirdir müftüsü Hüseyin Hüsnü efendiye verildi.)

Merhum Gazeteci Soner Toros’a açık mektup Merhum Gazeteci Soner Toros’a açık mektup

KAYNAKLAR :

1-Türk istiklal harbi batı cephesi,  2. Cilt, 6. Kısım, 1. 2. Kitap Büyük taaruz.

2-Kurtuluş savaşının mali kaynakları-Alptekin Müderisoğlu

3-Türk istiklal harbi DENİZ CEPHESİ VE HAVA HAREKATI-İDARİ FAALİYETLERİ

4-Türk istiklal harbi büyük taaruzda takip harekatı-sayfa 231- ( Genel kurmay harp tarihi başkanlığı seri no:1 Genelkurmay basımevi 1969 Ankara)

5-Kurtuluş savaşında Eğirdir-Recep Bozkurt- Eğirdir belediyesi-Yayını 2007

Haber:Sedat Cican