Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda alınması gereken tedbirlere yönelik bir genelge yayınladı. Genelge, içme ve kullanma suyu kaynaklarının korunması, çevre ve gürültü kirliliğinin önlenmesi konularında uyarılarda bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı imzasıyla yayınlanan 'İçme Suyu Kaynaklarının Korunması Amacıyla Kurban Bayramı Süresince Alınacak Tedbirler Hakkında' genelgesi, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderildi. Genelgede, kurban satış ve kesim alanlarının içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Böylelikle içme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik olarak kirlenmesi önlenmiş olacak. Kırsal yerleşim yerlerinde, yer altı suyu ile kaynak suyu beslenim ve boşalım alanları içerisinde hayvan kesim faaliyetlerine izin verilmemesi, hayvan kesimi yapılacak yerlerde ise katı atıkların (iç organlar, dışkı, deri parçaları vb.) dere yataklarına, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına ulaşmasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerektiği belirtiliyor.

Ayrıca genelgede kötü kokuların, haşerat çoğalmasının ve altyapı tıkanıklığından kaynaklı su baskınlarının önüne geçilmesi gerektiği ifade ediliyor. Atıkların sızdırmaz, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konulması ve varsa düzenli depolama sahalarında yoksa gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması gerektiği belirtiliyor. Sıvı atıkların (kan, idrar) ise katı atıklardan ayrı toplanarak mevzuata uygun şekilde bertaraf edilmesi vurgulanıyor.

Öğrencilere deprem çantası hediye edildi Öğrencilere deprem çantası hediye edildi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gereken hususlara değiniliyor. Açıklamada, kurbanlık hayvanların belirlenen kesim yerlerinde kesilmesi gerektiği, atıkların derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiği ifade ediliyor. Derinin yüzülmesi sırasında deri ile etin temasının önlenmesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca taze etlerin gıda ile temas amacıyla üretilmiş uygun malzemelerde taşınması gerektiği ve uygun şartlarda saklanmasıyla ilgili bilgiler paylaşılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayınladığı bu genelge, Kurban Bayramı süresince alınacak önlemlerle birlikte içme suyu kaynaklarının korunmasını, çevre sağlığının ve hijyenin sağlanmasını amaçlıyor.