Android 11’in sunduğu özelliklerden ilki: konum, mikrofon ve kamera verilerine erişmek isteyen uygulamalar için “tek seferlik izin” seçeneği. Google, Android 10 sürümünde bir uygulamaya sadece çalışırken izin vermenizi sağlıyordu, Android’in yeni sürümünde ise tek seferlik izinler vermek mümkün olacak.

Her Android sürümünde olduğu gibi bildirim panelinde değişiklikler yaşanıyor. Bu kez Google’ın bildirim panelinde kullanıcıların sıkça kullandığı mesajlaşma uygulamalarında devam eden görüşmelerine anında erişebileceği belirtiliyor. Ancak, şu anda bunun nasıl çalıştığını gösteren bir ekran görüntüsü yok.

Bubbles API’de Android’in bu yeni sürümü ile yaygınlaşacak. Türkçeye çevrilmiş haliyle “Baloncuk” ifadesinden anlaşılabileceği üzere bu API’yi destekleyen mesajlaşma uygulamaları arka plana atıldığında kullanıcıların profil resmini gösteren küçük baloncukların ekranda kalması sağlayabiliyor.

Android 10 ile tanıtılan ve uygulamaların kendilerine ayrılan alanın dışını görmesini engelleyen “Scoped Storage” bu sürümde daha aktif kullanılacak. Ayrıca, Google bu sürümde Project Mainline’a daha fazla sistem düzeyinde bileşen ekleyerek Android güncellemelerine ihtiyaç olmadan, sistemin daha büyük bir bölümünün Google Play Store aracılığıyla güncellenmesini sağlıyor.

Akıllı telefonlar ile mobil ehliyet döneminin temelini atan Android 11, ISO 18013-5 uyumlu mobil ehliyet gibi güvenli kimlik belgelerinin güvenli bir şekilde saklayabilecek. Bu sayede ilerleyen yıllarda bu hizmetin kullanıldığı bir bölgede yaşıyor olursanız, yanınızda ehliyet taşımanıza gerek olmayacak.

Tüm bunların yanı sıra geliştiricilerin işini kolaylaştırmak isteyen Google, Android 11 sürümünde “uygulama uyumluluğu” sayfasını oluşturdu. Yeni bir hedef SDK ayarlamak ve uygulamanızı test etmek için yeniden derlemek yerine, uygulama uyumluluk sayfasını açmanız süreci gözlemleyebilmeniz için yeterli olacak.

Tabi, katlanabilir ekranlı telefonlardan 5G desteğinin iyileştirilmesine kadar detayları açıklanmayan birçok yenilik var. Bu sürüm doğrudan geliştiricileri hedef aldığı için son kullanıcıyı etkileyen değişikliklerden tam olarak bahsedilmiyor. Bunun için Google I/O 2020’yi beklemek gerekiyor. Pixel 2 ve daha yeni cihazlara sahip olanların manuel bir şekilde bu sürümü kurması gerekiyor.