Gartner analiz şirketi yetkilisi Michael Silver’a göre Windows 7 asli bir sürümden çok “Microsoft’un Vista’yı toparlamış hali” olmasına rağmen, birçok kurum için yeni işletim sistemine geçiş kaçınılmaz hale gelecek.

 Bu yorum Win7′ye geçişin bir anda ve güruhlar halinde olacağı anlamına da gelmiyor, ancak zaman içinde şirketler ve kurumlar bu alternatifi değerlendirmek zorunda kalacaklar.

Gartner başkan yardımcısı Charles Smulders, “Windows 7 sürümü, tüketici ve küçük ölçekli işletmelerde yepyeni bir ilgi uyandıracak, ancak kurumsal anlamda talebin 2010 yılının sonlarına kadar hız kazanması beklenmiyor. 2010 yılının nihai talep koşullarını, ekonomik koşullarla birlikte tabii ki zamanı geçmiş bilgisayar parçalarının yenilenme süreci de etkileyecek” yorumunu yapıyor.

Windows XP’den tamamen uzaklaşmak ise 2012 sonlarında, ancak şirketler ileride karşılaşabilecekleri potansiyel sorunların çözümünü bulduklarında gerçekleşecek.

Gartner’a göre kurumlar, Windows 7′ye geçmeden önce birkaç ana unsuru göz önünde bulundurmak durumundalar:

Yeni işletim sistemine terfi projelerini şimdiden başlatmak. Zira tam anlamıyla taşınma 12-18 ay sürüyor.

Windows 7′yi atlayıp geçmemek. Michael Silver’a göre Windows 2000′i atlayıp doğrudan XP’ye geçmeyi tercih etmiş olan firmalar, aradaki boşluğu kapatmak için hayli zaman ve kaynak harcadılar.

Büyük kurumlar terfi masraflarını da şimdiden göz önünde tutmalılar. Kullanıcı başına Windows XP’den Win7′ye terfi maliyeti 1930 dolar civarında. Vista’dan Win7′ye geçiş ise 510 dolar olarak hesaplanıyor.

Son olarak, test ve gerçek anlamda kullanma için Servis paketlerini beklememeliler. Özellikle Windows Vista atlanmış ve XP’den terfi yapılıyorsa bu da çok uzun zaman kaybettirecek ve bazı işlerin gereksiz yere ertelenmesine neden olacaktır.

Gartner’ın analizleri bu yönde. Tabii ki yukarıdaki tavsiyeler daha çok ABD gibi ülkeler için geçerli, fakat uzun vadede Türkiye’de de Windows 7′ye geçiş kaçınılmaz olabilir. Microsoft, XP desteğini yavaş yavaş kesiyor. Gittikçe daha çok firma Windows 7 destekli cihaz, yazılım ve sürücüyü kullanıcıya sunuyor. Ayrıca Windows 7, kullanıcı arayüzüne yapılan eklemeler ve kolaylaştırılmış uygulama desteği ile Vista’ya oranla hem daha sorunsuz, hem de daha hızlı çalışabiliyor ve taşınabilir bilgisayarlarda büyük kolaylık sağlıyor. Firmaların ofis çalışanlarını azaltıp pazarlama ve termin birimlerine ağırlık vermesi, netbook bilgisayarların ucuzlaması ve 3G teknolojisi bu terfiye çok büyük destek verecek.