ASKERLİK hizmetini yerine getirmede çeşitli nedenlerden ötürü yoklama kaçağı veya bakaya durumuna düşen asker kaçakları bundan böyle mahkeme kararı olmadan yakalanamayacak. Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü"nün 3 Temmuz"da tüm Başsavcılıklara gönderdiği genelgede şu konulara dikkat çekildi:

HAKİM YAKALAMA EMRİ VERECEK
Saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya geç iltihak bakayası olan kişilerin, soruşturma veya kovuşturma mercilerince verilmiş bir karar olmaksızın askerlik şubesi başkanlıklarının idari nitelikli talepleri doğrultusunda ülke çapında aranamayacakları gibi yakalanıp gözaltına da alınamayacak.

Haklarında adli soruşturma başlatılan asker kaçaklarının, çağrı üzerine gelmemesi veya kendilerine hiç çağrı yapılamaması durumunda ise ancak Cumhuriyet Savcısının istemi ile sulh ceza hakiminin yakalama emri çıkartabilecek.

İTİRAZ EDEMEYECEK
Soruşturma veya yargılama sonunda, ilgili başsavcılıkca "kovuşturmaya yer olmadığı" ya da mahkemece "beraat" kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesiyle kişilerin işlediği iddia olunan suçlar sübut bulmamış sayılacak. Ve bu durumda hiçbir şekilde söz konusu kişiler yakalanamayacak ve gözaltına alınamayacak.

Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce verilen kararlara karşı askerlik şubesi başkanlıkları itirazda bulunamayacak.

Star