Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Basından sorumlu'' denilebilecek bir görev taksimi ile ile bu göreve getirildiğinde birinci önceliğinin RTÜK Kanunu olduğunu belirterek, ''Yeni, yepyeni bir RTÜK Kanunu çıkarmamız lazımdı. Yaklaşık bir sene bizzat çalışmaların içerisinde bulundum. Nihayetinde bildiğiniz gibi Genel Kuruldan da geçirdik. 10 yıldan beri mutlaka değişmeli, yenilenmeli denilen RTÜK Kanunu, sıfırdan yenilendi'' dedi.
Arınç, Bursa Gazeteciler Cemiyeti (BGC) Başkanı Nuri Kolaylı'yı ziyaret etti. Ziyaretin ardından, Basın Kültür Sarayı'nda, Kolaylı ile basın mensuplarının karşısına çıkan Arınç, açıklamalarda bulundu.
Bursa'da basın hayatının çok zengin olduğunu dile getiren Arınç, sözlerine şöyle devam etti:
''Bursa'dan aday olmadığım dönemde de Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) bana bağlı olduğu için hem Türkiye'deki genel olarak gazetelerimizin, radyo ve televizyonlarımızın sayısını, gücünü nerede ne zamandan beri görev yaptıklarını biliyorum.
Türkiye'de en büyük zenginliklerden biri de şüphesiz Bursa'dır, dördüncü büyük ilimizdir. 2 milyon 700 bine yaklaşan nüfusu, tarımdaki, sanayideki, ihracattaki, büyümedeki, milli gelirdeki rakamları da dikkate alındığında şüphesiz çok güçlü bir il. Böyle güçlü bir ilde güçlü bir basının olması da doğal. Pek çok gazetenizi inceledim, radyo ve televizyonlarla ilgilendim. Onların çaplarını, gayretlerini, ulaşabildikleri seyirci kitlesini, bu zamana kadarki seyir çizgisini takip ettim ama Gazeteciler Cemiyeti, bizim ortak paydaşımızdır. Öncelikle Bursa'da isterseniz resmi sayın isterse mesleki anlamda, ilk ziyaretimizi Gazeteciler Cemiyetimize gerçekleştirmeyi çok arzu ediyordum.''

-YENİ RTÜK KANUNU-

Bursalı gazetecilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Arınç, Meclis Başkanlığı döneminde de ziyaret ettiği Bursa'nın bildiği bir kent olduğunu belirtti.
Arınç, 1 Mayıs 2009'dan bu yana ''Basından sorumlu'' denilebilecek bir görev taksimi ile Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürdüğünü hatırlatarak sözlerini öyle devam etti:
''Anadolu Ajansıyla, TRT'yle ve diğer kurumlarla nasıl ihtiyaç giderilir? Talepler nedir, eleştiriler hangi noktadadır? Bu konuları süratle ele aldık. Doğrusu birinci önceliğimiz RTÜK Kanunu oldu. 1994'te çıkmış, neredeyse 16 seneyi geçmiş. Bu süreç içerisinde bazı maddeleri Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ama doldurulmamış, bazı maddelerde boşluklar ve en önemlisi de AB sürecinde AB Medya Yönergesi'nde ileri konulan hususlar da henüz yerine getirilmemiş. Terminoloji çok eskimiş, kanun yürüyemez hale gelmiş. Müeyyide sisteminden tutunuz diğer sistemlerde de arıza var.
Geçmişte bakan arkadaşlarım çalışma yapmışlar ama bir tasarı haline bile gelmemiş. Özellikle frekans planlamasında lisanların ihale edilmesi sürecinde her şey tıkanmış. Yabancı sermaye payı yüzde 25'te kalmış. Yeni yepyeni bir RTÜK Kanunu çıkarmamız lazımdı. Yaklaşık bir sene bizzat çalışmaların içerisinde bulundum. Konuya ilgi duyan tüm kurum ve kuruluşlarla da işbirliği yaptık. Nihayetinde bildiğiniz gibi Genel Kuruldan da geçirdik. Nihayetinde 10 yıldan beri mutlaka değişmeli, yenilenmeli denilen RTÜK Kanunu, sıfırdan yenilendi. Üstün bir gayretle, çıkarılması gereken 6 yönetmeliğin 4'ünü hazırladık.''

-BALKAN ÜLKELERİ MEDYA FORUMU-

Mayısın ikinci yarısından sonra Bursa'da RTÜK'le önemli bir toplantı yapacaklarını belirten Arınç, TRT'nin de 33. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni bu kentte yaptığını hatırlattı. Arınç, ''36 ülkeden 750'ye yakın öğrenci geldi. Bunlar Bursa'nın büyük bir zenginliği oldu. Bursa'da çok iyi misafirperverlik gördüler. Adeta kendi evlerinde kendi çocukları gibi Bursalı kardeşlerimiz onları bağırlarına bastı ve ülkelerine iyi anılarla döndüler. Haftaya bugün bu saatlerde Balkan Ülkeleri Medya Forumu'nu başlatmış olacağız. 17 ülkeden 200'den fazla gazeteci, radyo ve televizyon yayıncısı, Bursa'ya gelecekler. Türkiye'den önemli gazeteciler, hepinizin bildiği sanatçılar da konuşmacı olarak bulunacaklar. Şimdiden 4 ya da 5 canlı yayın Bursa'dan düşünülüyor. Bazıları tartışma programı bazıları Bursa'yı tanıtan programlar yapacak'' dedi.
Arınç, şunları kaydetti:
''BYEGM'de, 6 ay önce Ankara'da Avrasya Medya Forumu'nu yapmıştık. Türk Cumhuriyetleri ve Kafkas bölgesi gazetecilerini getirmiştik. Şimdi Balkan Ülkeleri Medya Forumu'nu, Balkan medyası denilince nerede yapalım demeye hiç gerek yok, bunun için en uygun yer mutlaka Bursa olmalıydı.
Şimdi, belki seçimlerden sonra Arap Medya Forumu'nu düşünüyoruz. Onun için en güzel yerlerden biri Bursa olabilecek. Her defasından 200'e yakın gazeteci ülkemize getiriyoruz.''

-''TRT'DE ÖNEM BİR ATILIM GERÇEKLEŞTİRDİK''-

Ayrıca yerel medya eğitim seminerleri verildiğini, bu çalışmanın 2000'den bu yana devam ettiğini hatırlatan Arınç, TRT'de önem bir atılım gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Başbakan Yardımcısı Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Özel televizyonculuk da gelişti, gelişiyor. Buna hiçbir itirazımız yok ama kanunen kendisine verilen kamu yayıncılığı görevini TRT'nin başarıyla yapması lazım. Biz geldiğimizde 4 kanallı bir TRT vardı, biz ona yeni kanallar ekledik. En son açtığımız TRT Okul projesiyle hem Anadolu Üniversitesiyle iş birliği yapıyoruz, bu hemen hemen yayının yarısını kaplıyor.
Yayının diğer yarısında ise 7'den 77'ye Eğitim adıyla pratik hayattın örneklerini veriyoruz ve insanların ilgisini çekmeye çalışıyoruz tabii... 15 kanala yükseldik, şu anda TRT, son kanalının son hazırlıklarını yapmak üzere. Bu da TRT İngilizce haber kanalı olacak. Bu, çok prestijli, çok önem verdiğimiz bir kanal. Çünkü çevremizdeki ülkelerin hepsinde, İran dahil olmak üzere İngilizce haber kanalı var. Yani BBC ayarında, belki başka önemli gördüğünüz haber kanalları içerisinde TRT'nin İngilizce haber kanalı hazırlıkları, sanıyorum ancak yıl sonuna doğru açabileceğimiz bir noktada bulunuyor.
Artık bundan sonra kanal açmayacağız. TRT Arapça var, TRT Kürtçe var, TRT Avaz var, TRT Spor var, TRT 2 Haber var. Onun dışında turizm ve belgesel kanalı var ve diğerleri var... Aynı zamanda biliyorsunuz Euronews'e TRT ortak oldu. Euronews kanalından da Türkçe yayın yapabiliyoruz. TRT Türk de dünyanın 24 ayrı ülkesinden Türkçe haber kanalı olarak çalışıyor.''