Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Kamboçya, Malezya ve Singapur'a giden Işık, Kuala Lumpur'da TRT Türk'ün canlı yayınında soruları yanıtladı.

Seyahatin ana gündeminin Asya ülkeleriyle ticaret olduğunu belirten Işık, Kamboçya'da imzaladıkları ticarette işbirliği mutabakat zaptının, iki ülke ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağını söyledi.

İki ülke arasında 120 milyon dolar civarında olan ticaret hacmini yeterli görmediklerini ve bunu 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, özellikle tekstil sektöründe iddialı olan Kamboçya ile Türk firmalarının daha sıkı işbirliği yapmasını arzu ettiklerini kaydetti.

Malezya temasları hakkında da bilgi veren Işık, buranın, İslam ülkeleri arasında önemli bir ekonomi olduğuna dikkati çekti.

Bakan Fikri Işık, Türkiye'nin yerli çip üretimi ve yerli otomobil konusunda çok kararlı olduğunun altını çizerek, deneme bonusu Malezya'da da Gebze'de inşası süren Bilişim Vadisi benzeri yapıları incelediklerini bildirdi. Otomobil markası Proton'un üretildiği fabrikayı da gezeceklerini anlatan Işık, Malezya'nın otomobil üretimine ilişkin deneyimlerini gözlemleyeceklerini dile getirdi.

Singapur'daki Jurong Island Petrokimya Özel Sanayi Bölgesi'nde de yerli çip üretimine ilişkin temasları olacağını aktaran Işık, kendisine refakat eden bakanlık teknik ekibinin burayı çok önemsediğini ifade etti.

D-8 sanayi bakanları toplantısının geçen günlerde İran'da yapıldığını anımsatan Işık, daha önce alınan kararların hayata geçirilmesi için bütün üye ülkelerin hemfikir olduğunu söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, D-8 ülkelerindeki KOBİ'lerin, ortak üretim yapması konusunda anlaşıldığını belirterek, savunma sanayisi alanında yeni projelerin hayata geçirilmesi için kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak : AA