CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Hangi partiden hangi düşünceden olursa olsun, bütün muhtarların sorunu Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorunudur'' dedi.
     Kılıçdaroğlu, Ahmet Taner Kışlalı Salonu'nda düzenlenen Köy ve Mahalle Muhtarları İstişare Toplantısı'ndaki konuşmasına tüm muhtarların hep bir ağızdan İstiklal Marşı'nı gür bir şekilde okumasına teşekkür ederek başladı.
     Muhtarların sorunlarını yakından bildiğini ve siyasi bir konuşma yapmayacağını belirten Kılıçdaroğlu, yurt gezileri sırasında da gittiği yerlerde muhtarları ziyaret ettiğini söyledi.
     Kılıçdaroğlu, ''Hangi partiden hangi düşünceden olursa olsun, bütün muhtarların sorunu Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorunudur'' dedi.
     Demokrasinin ilk önce muhtarlıklardan başladığını ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Vatandaş bire bir muhtarını tanır ve bilerek seçer. Dolasıyla demokrasinin en temiz, en yalın yaşandığı yer muhtarlık seçimleridir'' ifadelerini kullandı.
     Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
     ''Bakmayın siz milletin iradesi diyenlere. Politikacılar olarak 12 Eylül'den sonra Siyasi Partiler Yasası'na göre milletin önüne bir liste koyuyoruz ve 'sen buna oy ver.' Millet kendi milletvekilini seçebiliyor mu? Siyasi partilerin hazırladığı listeye oy veriyor. Onun için diyorum muhtarlık seçimleri demokrasinin en yalın en temiz en duru yaşandığı seçimlerdir. O açıdan bütün muhtar kardeşlerime şunu söylüyorum. Gerçekten de halkın temsilcisi sizsiniz. Yoksulu siz bilirsiniz, mahalledeki konuları önce siz bilirsiniz. Sorunlarıyla siz ilgilenirsiniz. Muhtarlar, seçimle geldiklerine göre, halkın iradesiyle geldiklerine göre, onlara siyasi yaşamlarında hak ettikleri değer veriliyor mu? Sorun buradan başlıyor. Bir milletvekili seçimle gelir, sosyal güvenlik primini devlet öder, belediye başkanınkini devlet öder. Muhtarlar seçimle gelmiyor mu? O zaman niye sosyal güvenlik primini devlet ödemiyor, bunu sormayacak mıyız? Devletin mührünü vermişsin, halkın iradesi çıkmış ortaya aylığını da vereceksin, sosyal güvenlik primini de yatıracaksın. O zaman muhtarlığı gerçek kimliğine kavuşturmuş olursun. Bizim isteğimiz arzumuz bu, bunu yapmaya kararlıyız, bunu yapmaya da hepinizin önünde söz veriyorum.''
     Kılıçdaroğlu, muhtarlardan bölünmemelerini ve sorunlarına sahip çıkmalarını da istedi.
     CHP iktidarında muhtarlara, belediye meclisleri ile il genel meclislerinde söz ve karar yetkisi vereceklerini de bildiren Kılıçdaroğlu, ''Destek verin, güç verin Türkiye aydınlığa çıksın, muhtarlar hak ettiği yeri alsın'' dedi.
    
     -''BURADAN HÜKÜMETE AÇIK ÇEK VERİYORUM-''
    
     MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da konuşmasında, salondan ''Muhtarların sıkıntısı çözmek için Meclis'te el ele verin'' şeklinde bir mesaj aldığını belirterek, ''Buradan açık çek veriyorum Hükümete, bu seçimden önce muhtarlarla ilgili sorunlarını çözecek ne getirirseniz, MHP olarak yanınızdayız, buyurun'' dedi.
     MHP olarak muhtarları istismar edip oy peşinde olmadıklarını ifade eden Vural, ''Bu sıkıntıyı çözelim diyoruz, torba mı, çuval mı, ne yasa getiriyorsanız getirin, bu muhtarları da koyun o torbanın, çuvalın içerisine de bu meseleleri çözelim. Niye çözelim? Çünkü milletin nabzını muhtarlar ölçüyor, çünkü devletimizin en ufak birinin temsilcisi muhtarlardır'' ifadelerini kullandı.
     Vural, muhtarların görev ve yetkilerinin de iyi belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, MHP Seçim Beyannamesi'nde muhtarlara yer verdiklerini anımsattı.
     ''Bizim gözlerimiz var görüyoruz, bizim kulaklarımız var duyuyoruz sizin dertlerinizi'' diyen Vural, MHP olarak muhtarların sorunlarını bildiklerini ve çözümü için her zaman gayret sarf ettiklerini kaydetti.
    
     -''SİZ SORUNLARINIZ İÇİN YORULURSANIZ, SİZİ HERKES İHMAL EDER''-
    
     DSP Genel Başkanı Masum Türker de toplantının ilk başladığı anlarda salonun dolu olduğunu ve zamanla boşaldığını belirterek, ''Önce salonu doldurdunuz meselelerinizi dile getirdiniz. Sonra yavaş yavaş yoruldunuz. Eğer siz kendi sorunlarınız için yorulursanız, sizi herkes ihmal eder'' dedi.
     Diğer siyasi partilerin sadece vaatte bulunduklarını ifade eden Türker, DSP'nin ise muhtarların sorunlarının çözümüne yönelik gerçekçi adımlar attığını savundu.
     Türker, 18 Aralık 2009'da muhtarların özlük haklarına ilişkin kanun teklifi verdiklerini belirterek, muhtarların kamu tüzel kişiliğine kavuşturulması gerektiğini söyledi.
     Demokrat Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek ise DP olarak muhtarlara yönelik hazırladıkları ve yapacaklarını içeren maddeleri yanında getirdiği kağıttan okudu. Zeybek, okumasının ardından bu bir taahhütnamedir dediği kağıdı imzalayarak, divan başkanlığına sundu. Zeybek, ilk seçimlerde hükümeti oluşturacaklarını belirterek, bu taahhütlerini de yerine getireceklerini kaydetti.
     Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlhan Sungur ise salonda Hükümet yetkililerinin bulunmamasına tepki gösterdi. Sungur, Saadet Partisi olarak muhtarlara yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     Türkiye Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ramazan Özünal'ın konuşması sırasında ise bazı katılımcılar, salonda iktidar partisi yetkililerinin olmamasına tepki gösterdi.
     Özünal, toplantıya tüm siyasi parti temsilcilerini davet ettiklerini belirterek, ''İcabet edenler sağolsun, etmeyenler ise kendileri bilir'' dedi.
     Toplantıda siyasi konuşmalar olduğunu öne süren bazı muhtarlar ise salonu terk ederek, dışarda kısa süreli sloganlar attılar.
     Bu arada salonda, toplantının başarılı geçmesi dileğini içeren ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen telgraf da okundu.