Avrupa Birliği (AB) mevzuatından uyumlaştırılan yönetmelikler kapsamında olan, ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri tamamlanmış olan ölçü ve ölçü aletleri, herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın ithal edilecek.

     Ölçü ve ölçü aletlerinin ihracatında bakanlıktan izin alınmayacak.
     Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ölçü ve Ölçü Aletlerinin İthalat ve İhracatında Uygulanacak İşlemlere Dair Yönetmelik'i yeniledi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik, Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamındaki ölçü ve ölçü aletlerinin ithalat ve ihracatında uygulanacak iş ve işlemleri kapsıyor.
 

     Yönetmeliğe göre, AB mevzuatından uyumlaştırılan yönetmelikler kapsamında olan, ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak; tip onayı alınmış, muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri yapılmış ve muayene kuruluşu/onaylanmış kuruluş ile işlemleri tamamlanmış olan ölçü ve ölçü aletleri, herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın ithal edilecek.
     AB mevzuatından uyumlaştırılan yönetmelikler kapsamına girmeyen ölçü ve ölçü aletleri için, Ölçü ve Ölçü Aletleri Tip Onay Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, bakanlıktan ulusal tip onay belgesi alınacak. Ulusal tip onay belgesi alınmış, ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri tamamlanmış olan ölçü ve ölçü aletleri de herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın ithal edilecek.
     Tip onayından muaf, ancak ilk doğrulama işlemine tabi olan, ilgili teknik düzenlemesine uygun olarak muayene işlemleri, muayene işaretleri ve/veya damgalama işlemleri tamamlanmış olan ölçü ve ölçü aletleri herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın ithal edilecek.
     İlgili teknik düzenlemesine uygun olarak piyasaya arz edilen ölçü ve ölçü aletlerinden ilk muayenesi yerinde yapılması zorunlu olanlar için, ithalatçı firmadan, ''il müdürlüğüne ölçü ve ölçü aletinin ilgili teknik düzenlemesinde belirtilen ilk muayenesini yaptırmadan kullanılmayacağına ve/veya hizmete sunulmayacağına'' dair taahhütname alınacak.
     İthalatla ilgili işlemler ilgili il müdürlüğü tarafından yürütülecek.
     Ölçü ve ölçü aletlerinin ihracatında, bakanlıktan veya il müdürlüğünden izin alınmayacak. Önceden, ihracatçılar, sanayi ve ticaret il müdürlüğüne başvuruyor ve bakanlığın uygun bulduğu başvurular için işlem yapılıyordu.
     İthal edilecek ölçü ve ölçü aletlerinin bakanlıkça yapılacak gümrük işlemlerinde, Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen hükümler uygulanacak. Yönetmelik kapsamında ithalat denetimine tabi tutulacak ölçü ve ölçü aletlerinin gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) listesi, bakanlıkça çıkarılacak tebliğ ile belirlenecek.
    
     -TİCARETTE KULLANILMAYAN ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETLERİ
    
     Ticarette kullanılmayan ölçü ve ölçü aletlerinin ithalatında, ölçü ve ölçü aletlerinin miktarı, markası, cinsi, sınıfı, tipi, seri numarası ve ithal gerekçelerini belirtir bir dilekçeye, gümrük beyannamesi sureti, fatura ve tanıtıcı kataloglar eklenerek il müdürlüğüne başvurulacak.
     ''Öğretim işlerinde, para ve mücevherat yapımında veya taşıdığı özellikler bakımından bakanlıkça uygun görülecek özel, kişisel veya teknik işlerde kullanılan veya sanayi kuruluşlarında özellikle imalata yarayıp mamullerin miktarını tespitle ilgisi bulunmayan ölçü ve ölçü aletleri'', ''silahlı kuvvetlerin donatım ve donanımına ait olup alım satımla ilgisi bulunmayan teknik ölçü ve ölçü aletleri''nden teknik işler dışında ve ticarette kullanılabilecek nitelikte olanların üzerlerine, aletten ayrılmayacak ve silinmeyecek şekilde ''alım ve satım işlerinde kullanılamaz'' ibaresi yazılacak. Bu ifade, gümrüğe girmeden yapıştırılacak. Bu ibarenin ölçü aletine iliştirildiğinin il müdürlüğünce kontrolü yapılmadan, ölçü ve ölçü aleti piyasaya arz edilemeyecek veya kullanıma sunulamayacak.
     Bu şartları yerine getiren ölçü ve ölçü aletlerinin ithalatına, il müdürlüğünce izin verilecek.
     Yönetmelik ile 2000 yılında çıkarılan Ölçü ve Ölçü Aletlerinin İthalatında ve İhracatında Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.