Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından yapılan hesaplamaya göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziran itibarıyla on iki aylık ortalamalarla yüzde 8,28 olarak belirlenirken, otellerdeki maliyet artışı yüzde 12 oldu.
Haziran ayında maliyetleri en fazla yükselen kalemler yüzde 14,8 ile yiyecek grubu ve yüzde 10,7 ile içecek grubu oldu. Diğer ana gider gruplarındaki maliyet artışları ise enflasyon paralelinde büyüme gösterdi.
Yiyecek grubu içinde en fazla maliyet artışları yüzde 22,6 ile meyve sebze, yüzde 17,3 ile bakliyat ve un, yüzde 14,7 ile et ve et ürünlerinde gerçekleşti. Maliyetler süt grubu ürünlerinde yüzde 9,9 artarken, yağ grubu ürünlerinde enflasyonun altında kaldı.
Haziran itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre otellerdeki maliyet artışları şöyle hesaplandı:
Gruplar
Maliyet artışı(yüzde)
Yiyecek
14,81
-Et Grubu
14,79
-Yağ Grubu
5,62
-Süt Grubu
9,91
-Bakliyat-Un
17,37
-Meyve-Sebze
22,64
-Çay-Şeker
12,76
İçecek
10,73
Teknik Servis
8,77
Enerji-Yakıt
7,65
Temizlik malzemeleri
5,84
Basın-Yayın
12,38