Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) tüm genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi projesi kapsamında, özel genel liseler de ''özel Anadolu lisesi'' olacak.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, geçen yıl valiliklere genelge göndererek, genel liselerin Anadolu lisesi statüsüne kavuşturulması için 2013 yılına kadar gerekli planlamaların yapılması talimatı vermişti.
Bu çerçevede Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyette bulunan ve genel lise programı uygulayan özel genel liseler de kademeli olarak özel Anadolu lisesine veya diğer özel ortaöğretim kurumlarına (özel fen lisesi, özel anadolu meslek lisesi) dönüştürülecek.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen genelgede, özel genel liselerin en son 2012-2013 öğretim yılına kadar özel Anadolu liselerine veya özel fen liseleri ile özel meslek liselerine dönüştürülmesi istendi.
Özel genel lisenin bulunduğu bina veya bahçede aynı kurucuya ait başka bir özel ortaöğretim okulu varsa, genel lisenin kapatılan sınıfına ait kontenjanı diğer okulun kontenjanına dahil edilebilecek.
Özel genel lisenin bulunduğu bina veya bahçede aynı kurucuya ait başka bir özel okul bulunmaması halinde ise kademeli olarak kapatılan sınıflar için sınıf ve okul kontenjanını aşmamak kaydıyla özel anadolu lisesi veya diğer özel ortaöğretim kurumları açılabilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, genel liselerin anadolu liselerine dönüştürülmesi uygulamasına 2005-2006 eğitim-öğretim yılında başlamıştı. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, tüm genel liselerin 2012-2013 yılı sonuna kadar; derslik, öğretmen ihtiyacı, öğrenci akışı ve fiziki mekan durumu ile ikili öğretim yapıp yapmadığına göre değerlendirilerek anadolu liselerine dönüştürülmesi talimatı vermişti.
Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle tüm liselerde Anadolu lisesi standartlarında eğitim vermesi amaçlanıyor.
Mevcut Anadolu Liseleri Yönetmeliğinde Anadolu liseleri, ''İlköğretim üzerine hazırlık sınıfı bulunan veya bulunmayan ve hazırlık sınıfı dışında en az 4 yıl öğrenim veren karma okullar'' olarak tanımlanıyor. Yönetmelik, bu okulların amacını, ''Öğrencilerin, ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını; yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini sağlamak'' olarak açıklıyor. Yönetmelikte her dersliğin öğrenci mevcudu 30 olarak belirleniyor.
Türkiye'de dönüştürülenlerle birlikte 1500'e yakın Anadolu lisesi bulunuyor. Bu okullara şu anda merkezi sistemle yapılan sınavla öğrenci alınıyor. 10 Anadolu lisesinde hazırlık sınıfı bulunuyor. Anadolu liselerinde öğrenciler, Fen Bilimleri, Türkçe-Matematik, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil Alanlarında öğrenim görüyor. Bu okullarda Bakanlıkça uygun görülen haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları uygulanıyor. Derslerin öğretimi Türkçe yapılıyor ancak Matematik ve Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) derslerini birinci yabancı dille okutabilecek öğretmen bulunması ve en az 12 öğrencinin istemesi halinde bu derslerin öğretimi, birinci yabancı dille de yapılabiliyor.
Bu okullarda birinci yabancı dil olarak İngilizce, Almanca veya Fransızca eğitim veriliyor. Anadolu liseleri arasında öğrenci nakilleri; açık kontenjan bulunması, öğrencinin yerleştirmeye esas puanının, naklen gitmek istediği okulun kendi sınıf seviyesindeki öğrenciler için uygulanan yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması koşuluyla ve puan üstünlüğü esaslarına göre yapılıyor.