Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hayata geçirilecek bu sistem, taşıt plakalarının elle sisteme kaydedilmesinden kaynaklanan usulsüz faturaların önüne geçmeyi amaçlıyor.

Türkiye'de trafiğe kayıtlı yaklaşık 29 milyon taşıtın 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor. 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile bu taşıt gruplarına UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Eğer bu zorunluluk yerine getirilmezse, 1 Ocak 2025’ten itibaren bu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi kanunları bakımından geçersiz sayılacak.

UTTS'nin kurulum ve işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Bu kapsamda Darphane, sektördeki ilgili paydaşlarla bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Geçtiğimiz hafta, potansiyel UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firmaları ile bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

UTTS Tebliği ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan taşıtlara 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB) takılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin de aynı tarihe kadar Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları gerekiyor.

Sistemde, taşıtların yakıt depo girişine yerleştirilecek olan 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB) cihazıyla plaka bilgisi dijital olarak saklanacak. Bu bilgi, akaryakıt alımı esnasında otomatik olarak 'Taşıt Tanıma Okuyucu' cihaz tarafından okunarak, Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilerek usulsüz faturaların önüne geçilecek.

Isparta'da Hafta Sonu Sağanak Yağmur Bekleniyor Isparta'da Hafta Sonu Sağanak Yağmur Bekleniyor

Darphane tarafından yetkilendirilecek olan Taşıt Montaj Firmaları, TTB cihazlarının taşıtlara montaj işlemlerini yapacaklar. Bu firmaların UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olabilmeleri için başvuru yapmaları gerekiyor.

Haber Merkezi