KPSS'nin ardından pek çok kamu kurumu alım ilanı yayınladı. Bu ilanların ardından gençler başvuruda bulunarak devlet memurluğu ve özel sektörde iş bulabilmek için çabalıyor. Ancak bu tarz alımlarda kişi mülakata alınarak kendini tanıtması ve gerekli sorulara cevap vermesi gerekiyor.  Pek çok kişinin elendiği bu mülakatlarda çoğunlukla heyecan yapılmasından dolayı sorulara doğru cevap verilmediği belirtiliyor. 

Isparta'da Psikolog Nur Gürdal kamu kurumlarında ve özel iş görüşmelerde yapılan mülakatlarda dikkat edilmesi gereken önemli tavsiyerlerde bulundu.

Mülakatlarda sakin ve rahat kalmanın görüşmede soruları rahatça cevaplayabilmek için en önemli unsur olduğunu belirten Gürdal,  işe girmek isteyenlerin şu kritik tavsileri unutmamaları gerektiğini belirtti. Gürdal ifadelerinde ; "Birçoğumuz kalabalık önünde konuşmaktan kaygı duyarız.

Özellikle mülakatlar ve  iş görüşmeleri bizi tedirgin eder, bazılarımız heyecanını yönetmekte mahir iken, bazılarımız ise kaygıya mağlup olup kendini ifade edemiyor.

Sosyal Psikolog olan Amy Cuddy’nin yaptığı bir araştırmaya göre beden duruşumuz hormonlarımıza etki ediyor. Güçlü göründüğümüz pozisyonlarda; dik durmak, ayakta ellerini beline koymak, rahat bir şekilde oturmak gibi, 2 dakikalık duruş değişikliği kortizol hormonunu nam-ı diğer stres hormonunu düşürüyor. Kendinizi güçsüz hissetseniz bile mülakat öncesi duruşunuzda yapacağınız değişiklik size kendinizi daha güçlü hissettirecektir.

Bir diğer yöntem de nefes egzesizleri, nefes egzerzislerinde doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi ise akciğerlerimizi şişirek yaptığımız egzersizler. Bunun yerine diyaframı şişirerek alacağımız nefes bizi daha sakinleşmiş hissettirir.

Son olarak sonuca değil de sürece odaklanmak ve anda kalmak, farkındalığı artırır, konsantre olmanızı sağlar." ifadelerini kullandı.

Isparta’da gül hasadı başladı… Isparta’da gül hasadı başladı…

Haber/ Ali Rıza Cesur