Türkiye'de Emekli Sayısı Açıklandı Türkiye'de Emekli Sayısı Açıklandı

Vali Baruş; ‘Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin yıldönümü olan 10 Aralık Günü tüm dünyada ve ülkemizde bugün ‘Dünya İnsan Hakları Günü’ olarak kutlanmaktadır. Beyannamenin kabul edildiği 1948 yılından bugüne hem uluslararası alanda hem de ülkelerin kendi hukuk sistemlerinde benimsediği anayasal ve yasal düzenlemelerle temel hak ve özgürlüklerin korunması ve bu haklara erişim konusunda önemli ilerlemeler olmuştur.

Yaşama hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, düşünce ve ifade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, özel hayatın gizliliği, adil yargılanma hakkı, mülkiyet hakkı, seçme ve seçilme hakkı gibi konularda yapılan ulusal ve uluslararası düzenlemeler sayesinde temel dünya genelinde hak ve özgürlükler alanında çok önemli iyileşmeler olmasına rağmen temel hak ihlalleri karşısında uluslararası denetim ve yaptırım mekanizmalarının hala etkin olarak çalışmadığını görmekteyiz.

Bugün, Filistin başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde, temel hakların birincisi olan yaşama hakkının ihlal edildiğini, çocuk ve kadınlar başta olmak üzere yüzbinlerce masumun acımasızca katledildiğine şahit olmaktayız.  İnsan Hakları Beyannamesi’nin kabul edilişinin 75’inci yıldönümünde bu manzarayı görmenin keder ve burukluğunu yaşıyoruz.

Tarihi boyunca dünyanın neresinde olursa olsun, insana karşı kötü muameleye, zulme ve haksızlığa karşı çıkmayı şiar edinmiş, farklılıklarını zenginlik olarak görüp binlerce yıldır kardeşlik duygularıyla barış içerisinde yaşayan bir medeniyetin mensubu olarak; tarihimiz, kültürümüz ve inancımızın gereği, insanların doğuştan sahip olduğu temel hakların kullanılması ve bu hakların korunması konusundaki hassasiyetimizi devam ettirmek sorumluluğunu omuzlarımızda hissediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün, temel hak ve özgürlüklerin ayrım yapılmaksızın her insan için gözetildiği, şiddetin ve zulmün olmadığı bir dünyada barış ve huzur içerisinde yaşamamıza vesile olmasını diliyorum