3 Aralık, engelli bireylerin ihtiyaç ve sorunlarına dikkat çekilmesi, bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Engelliler Günü” olarak kabul edilmiştir.

Mutlu ve huzurlu bir toplum olabilmenin en önemli koşullarından birisi, bireylerin gerek özel yaşantılarında karşılaştığı sorunların üstesinden gelebilmesi, gerekse toplumsal hayatta etkin rol alabilmeleri için imkân ve yeteneklerine göre fırsat eşitliğinden yararlanabilmesidir.

Isparta'da Kaza Sonrası Arbede Yaşandı Isparta'da Kaza Sonrası Arbede Yaşandı

Güçlü bir toplum ve millet olmayı birbirimize destek olarak ve engelli-engelsiz tüm vatandaşlarımızın yeteneklerini rahatça ortaya koyabilecekleri bir ortamı oluşturarak başarabiliriz. Bu nedenle, toplumumuzun çok önemli bir kesimini oluşturan engellilerin karşılaştığı güçlükleri ortadan kaldırmak, onların hayata olumlu bakmasını sağlamak her bireyin toplumsal sorumluluğudur.

Sosyal yaşamın her aşamasına etkin bir şekilde katılmak engelli veya engelsiz tüm bireylerin en doğal hakkıdır. Ülkemizde de nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın kendi kendilerine yetebileceği şartların oluşturulması, yaşam kalitelerinin artırılması, sosyal imkânlardan gerektiği şekilde yararlanmalarının sağlanması temel önceliklerimizden olmalıdır. Sosyal yaşam mekânlarının ve kamu hizmetlerinin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesinde kamu kurumlarına ve özellikle yerel yönetimlere önemli sorumluluk ve görevler düşmektedir.

Devletimiz, engelli vatandaşlarımızın özel yaşam koşullarının iyileştirilmesi, onların toplumsal alanda daha etkin rol alabilmeleri için kamu hizmetlerinde engelli istihdamından engellilerin başta sağlık ve eğitim olmak üzere kamu hizmetlerine ulaşımının kolaylaştırılmasına kadar pek çok alanda önemli düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Yapılan bu düzenlemeler sayesinde, engelli kardeşlerimiz, kamu hizmetleri, spor, sanat, bilim, siyaset ve diğer sosyal alanlarda sayısız başarıya imza atmaktadır.

Engelli olmalarına rağmen hayat mücadelesini azimle devam ettiren, her alandaki başarıları ile çocuklarımıza ve gençlerimize örnek oluşturan engellilerimiz geleceğe çok daha olumlu ve umutla bakmamıza vesile olmaktadır.  Bu mücadeleyi ortaya koyan tüm engelli kardeşlerimizi can-ı gönülden tebrik ediyorum.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engelli vatandaşlarımızın yaşadığı güçlüklere karşı toplumsal duyarlılığımızın artmasına vesile olmasını diliyor, tüm engelli vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum